100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22

26. tiskovno i online hrvatsko te englesko izdanje knjige ‘Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22’, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.
‘100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica’ je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se tako motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge.

U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2020. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču. Tijekom 26 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 497 restorana, a titulu je svih 26 godina obranilo šest restorana.

Vodeći restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi su prezentirani i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

‘100 vodećih hrvatskih restorana’ dobilo je i plakete i naljepnice Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na online izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je Karin Mimica, glavna stručna suradnica Marina Selak, a grafički urednik Vlatko Ignatoski.

Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovu okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima.

M. K. / Foto: Rino Gropuzzo i Voljen Grbac

Izvor: http://fama.com.hr/

Foto: http://fama.com.hr/