25 GODINA AKCIJE  “ZA NOVI KVALITET U TURIZMU”-DODELJENA PRIZMA ZA NAJBOLJE

Pre četvrt veka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina „ Turistička prizma“ pokrenula je medjunarodnu akciju pod nazivom – Za novi kvalitet u turizmu, koja je prvo vodjena na prostorima Srbije, Crne Gore i BiH, da bi je ubrzo proširili na ukupan prostor EX JOU, zatim na Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju. Od početka pa do danas, ideja vodilja je bila da se na jedan poseban način, doprinese podizanju nivoa turistilkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi.
Specifičnost ove akcije je da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu. Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagradjenima, a PRIZMA i povelja se dodeljuje u 12 kategorija, medjutim, praksa je pokazala da žiri nikada nije dodelio priznanja u svim kategorijama u jednoj godini, što dovoljno govori o oštrim kriterijumima prilikom nominacije i odlučivanja. Medjunarodni novinarski žiri je tako i ove godine dodelio samo 10 priznanja kompanijama u 6 država.
Nagrade u vidu statua koje simbolizuju zarotiranu prizmu u prostoru i povelja, svečano su uručene dobitnicima na Beogradskom turističkom & MICE forumu 20.10.2022. godine održanom na Beogradskom sajmu.
Nagradjeni po kategorijama:
-U kategoriji – Turistički organizacije i turističke zajednice Prizma je pripala TO Istočno Sarajevo, BIH
-U kategoriji – Hotelski kompleksi – Slovenka Plaža, Budva, Crna Gora
-U kategoriji – Eko i etno turizam – OPG i izletište Butić, Biševo, Hrvatska
-U kategoriji – Restorani – Kaval Group, Ljubljana, Slovenija
-U kategoriji – Planinski hoteli – Hotel Ramonda, Rtanj, Srbija
-U Kategoriji – Organizatori putovanja, dve prizme, a dodeljene su: IN TOURS-u, Tirana, Albanija i Trend Travel-u, Herceg Novi, Crna Gora
-U kategoriji – Turističke manifestacije – LILALO festival, Loznica, Srbija
-U kategoriji – Prateće delatnosti i usluge u turizmu – Šunkarna In gourmmet Kodila, Markiševici, Slovenija
-U kategoriji – Mali hoteli – Hotel Bigeste, Ljubuški, BIH

Izvor: Đorđe Mihajlović
Foto: Đorđe Mihajlović