Crnogorska lepotica Lukavica

U Crnoj Gori postoje predeli i mesta koja se još uvek kriju od turista. Jedno od takvih je i planina koja čuva svoje lepote samo za meštane. Moćna i prelepa, Lukavica gordo stoji u srcu zemlje, u središu planinskog masiva
Crnogorska lepotica Lukavica se nalazi u centralnom delu zemlje. Planinu definiše vrlo kompleksan reljef, zbog čega je izuzetno atraktivna. Najviši vrhovi su Veliki Žurim sa 2.036 i Mali Žurim sa 1.984 metara nadmorske visine. Rad lednika je u davnoj prošlosti ostavio traga na Lukavici, pa se tu nalaze razni prirodni oblici.

Upravo zbog lednika, ovde su se formirala i dva jezera, Kapetanovo i Manito jezero. Osim toga, planina je poznata i po neverovatno velikom broju izvora. Zvanični podaci nam govore da ih ima preko 360, zbog čega je ova oblast svrstana u važna biljna staništa Evrope, takozvana IPA područja.
Postoje i brojne legende vezane za ovaj kraj. Prema jednoj, koja nam govori o nastanku Kapetanovog jezera, nikšićki kapetan Mušović, je imao na mestu današnjeg jezera katun. U katunu je često boravio, posebno je uživao u izvoru vode iznad katuna, u planinskim stenama.

Izvor je navodno bio mesto u kom su se kupale planinske vile, koje su svaku noć obnavljale snagu dok su pile vodu i kupale se u njoj. Svakog jutra, pred zoru, one su zatvarale izvor do sledeće noći, čuvajući ga samo za sebe. Jednog jutra su zaboravile da zatvore izvor pa je voda poplavila katun kapetana Mušovića i dolinu. Zbog toga, vile su pomerile izvor iz stena u dolinu, ispod površine koja je bila poplavljena, pa je nastalo jezero.

Magična Venecija Crne Gore, saznajte više.
Na Lukavici je nakada bilo puno katuna, koliba u kojima su boravili ljudi, vremenom je sve to opustelo, pa je planina ponovo ostala sama. Danas je ovaj kraj najpoznatiji kao izletište, odnosno raj za planinare, za brdski biciklizam, motociklističke i off-road avanture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: iStock

Video: YouTube-Balsa Strugar