DAN U HELSINGBORGU

Višednevni boravak u Kopenhagenu iskoristili smo i za posetu Helsingborgu, prelepom gradu u Južnoj Švedskoj koji broji oko 120.000 žitelja.
Lokalnim odličnim vozom iz Helerupa za oko pola sata uz more stigli smo u Helsinger, gradić ( 46.000 stanovnika) na danskoj strani, najpoznatijem po dvorcu Kronborg koji je Šekspiru poslužio za naziv dvorca Elsinor u Hamletu.
Usledio je ukrcaj na ferry boat preko izlaznih mostova kao na najluksuznijim aerodromima. Na brodu uz dobru ugostiteljsku ponudu je i free shop, ali vožnja preko uskog moreuza traje kratko, pa nije bilo ni vremena za ozbiljnije kupoholičarstvo.
Iskrcaj u Helsingborg po istom principu kao i ukrcaj u Danskoj, ali u ultramodernu zgradu u kojoj se nalazi tržni centar uz raznovrsne prateće sadržaje.
Divne šetnje uz more, prekrasne uličice i parkovi, dvorac koji dominira nad gradom, prelepe ugostiteljske bašte, okupirale su našu pažnju, ali vrhunac opuštanja nastao je u italijanskom restoranu čija je vlasnica Safeta iz BIH, koja se sa svojim mužem dobro “snašla” u Švedskoj.
Ukusna hrana i italijansko pivo, povratili su nam snagu potrebnu za povratak u naš privremeni dom u glavnom gradu Danske.
Ako odlučite da posetite Kopenhagen, a imate dovoljno vremena, preporučujemo vam ovaj jednodnevni izlet koji nećete naći u turističkim vodičima.

Izvor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović