Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Foto: Interreg

Dva nova stručna priručnika za profesionalce u turizmu

Profesionalci u turizmu na kraju još jedne godine turističkog oporavka dobili su dva nova stručna priručnika koji predstavljaju – wellbeing i gastro turizam. EUSAIR Wellbeing Tourism Handbook i EUSAIR Gastro Tourism Handbook izdanja su Ministarstva turizma i sporta u sklopu EUSAIR Facility Point projekta Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Priručnike su pripremile stručnjakinje Instituta za turizam Dr.sc. Renata Tomljenović i Dr.sc. Snježana Boranić Živoder.

Priručnik za razvoj wellbeing turizma ima za cilj produbiti razumijevanje te grane turizma i pružiti uvid u turističke proizvode, destinacije i razvojne potencijale jadranske i jonske regije. U priručniku se daju stručne smjernice za wellness turizam, preporuke za planiranje, razvoj i promociju na temelju identificiranja i procjene resursa, tržišnih trendova i distribucijskih kanala, ali i primjere dobre europske prakse.

Priručnik za razvoj gastro turizma postavlja okvir za daljnji razvoj gastronomskog turizma u jadranskoj i jonskoj regiji koja obiluje kulinarskim tradicijama zahvaljujući različitim kulturnim i povijesnim utjecajima. Neke gastro tradicije i destinacije su prepoznate na široj gastro-turističkoj sceni, a neke tek treba predstaviti svjetskom gastro-turističkom tržištu. Na popularan, ali stručan način, priručnik daje pregled najboljih praksi i primjera te time stvaraju inspirativno štivo za one koji žele unaprijediti postojeći ili stvoriti novi turistički posao, kao i za one koji rade na upravljanju destinacijama.

Priručnici su namijenjeni profesionalcima u turizmu na svim razinama, znanstvenoj zajednici i studentima, ali i onima koji se bave stvaranjem pravnog okvira i onima koji vode strateško planiranje. Turizam je vrlo važna gospodarska djelatnost jadranske i jonske regije koja okuplja deset zemalja smještenih između Jadranskog i Jonskog mora, od Italije do Grčke. Tu važnost prepoznaje i Strategija EU strategija za jadransku i jonsku regiju, čiju temu Održivi turizam koordinira Ministarstvo turizma i sporta.

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Interreg