EU treba da ukine ograničenja za slobodu kretanja

Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC) i Evropska komisija za putovanja (ETC) pozvali su države članice Evropske unije da usaglase svoje reakcije na pogoršanje situacije sa pandemijom koronavirusa i ukinu ograničenja za slobodu kretanja po Evropi
Obe organizacije ističu da turistički sektor ne može opstati ukoliko se stalno menjaju pravila koja se odnose na putovanja. Zajednički pristup Evropske unije je jedino rešenje za spašavanje posrnulog turističkog sektora u Evropi.

WTTC i ETC naglašavaju da će samo koordinisani pristup spasiti i finansijska sredstava i i radna mesta onih koji zavise od turističkog sektora. Prema najnovijem istraživanju WTTC-a, skoro 900.000 radnih mesta je u opasnosti u celom sektoru putovanja i turizma u Evropskoj uniji ove godine ako se ograničenja putovanja ponovno uvedu ove zime, a o finasijskim sredstvima ne treba ni govoriti, vlade širom EU mogle bi izgubiti do 35 milijardi evra.
Nepohodno je vraćanje poverenja u putovanja, i ne sme se stvarati dodatna nesigurnost, od vitalnog značaja je usvajanje pravilno koordinisanog odgovora u celoj EU koji i kompanije i putnici mogu jasno razumeti.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/