Farska ostrva, epska zelena oaza

Farska ostrva nude najluksuzniji odmor, a to se odnosi isključivo na odsustvo ljudi, turista i buke, što se danas plaća najviše
Farska ostrva, epska zelena oaza, su u osnovi mali su arhipelag od 18 krševitih i stenovitih ostrva. Nalaze se severno od Ujedinjenog Kraljevstva i jugozapadno od Islanda. Ova ostrva su autonomna država i jedna od tri zemlje koje čine Kraljevinu Dansku.

Ukupna površina cele teritorije je oko 1.400 kilometara kvadratnih, što je nešto više od polovine Luksemburga, koji je sam po sebi izuzetno mali. Na ostrvima živi oko 49.000 ljudi a glavni i najveći grad je Tórshavn.
Veruje se da su ostrva prvi put naseljena 300. godine nove ere, iako arheolozi ne mogu reći sa sigurnošću ko ih je naselio. Prvi poznati doseljenici, prema pričama koje su se prenosile generacijama, bili su irski monasi u šestom veku.

Naziv Farska ostrva prvi put se pojavio kao Faereyjar 1225. godine, što znači „Ovčja ostrva“. To je verovatno i definisalo nacionalni simbol, a to je ovan. Farska ostrva nisu članica Evropske unije, iako Danska jeste. Glavna industrija i pokretač ekonomije je ribarstvo.

Ono što je specifično za ova ostrva jeste neverovatan pejzaž. Priroda je ovde jako neukrotiva, i svoju lepotu, ali i snagu, pokazuje na svakom koraku. Čini se da nigde ne postoji nijedno drvo, o šumi da i ne govorimo. Sve je prekriveno debelim slojem zelene trave, najzelenije na svetu, po kojoj pasu ovce. Osim toga, na svakom koraku se nalazi izvor, potoci i reke se slivaju sa brda svuda naokolo.
Upravo zbog svega navedenog, ostrva poseduju veliki turistički potencijal. Odsustvo ljudi, odnosno izolovanost pruža jedan sasvim drugačiji odmor od onog na koji smo navikli. Autentičnost i očuvana priroda privlače sve veći broj turista koji dolaze da uživaju u šetnjama, ronjenju ili ribolovu.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: Unsplash/Philipp Waldhauer

Video: YouTube-Scenic Relaxation