Jezero Misurina, kraljica Dolomita

Dolomiti su poznati kao odlični domaćini, gde neobičan spoj klime i prirode turistima nudi nesvakidašnji i bajkovit boravak. Bilo leto ili zima, svaki odmor ovde je uvek odraz lepote ovog kraja

Jezero Misurina se nalazi u zagrljaju oštrih i surovih planinskih vrhova na nadmorskoj visini od 1.756 metara, kao najčuvanija tajna ovog dela Italije. U njemu se ogleda čitav ovaj krajolik, pa su refleksije sa površine vode nešto zaista posebno i neverovatno.

Do samog jezera se može stići automobilom ili alpskim stazama preko planina što je svakako jedini pravi način da se istraže svi tragovi ove dirljive alpske lepote. Iako se nalazi u srcu planinskog venca, ovaj kraj ne oskudeva u turističkim sadržajima i smeštajima za putnike. Tu je turistička sezona aktivna tokom cele godine.

U središtu ove predivne doline, još od 19. veka najistaknutiji sadržaj je jezero Misurina. Jezero je duboko u proseku oko 5 metara, a obim iznosi oko 2.600 metara. Tokom celog leta jezero Misurina idealno je za jedrilice iz kojih turisti mogu da se dive krajoliku iz privilegovane perspektive, a posebno su aktuelne opuštajuće šetnje dugom pešačkom stazom duž njegove obale.

Zahvaljujući neobičnim klimatskim uslovima, odmor na jezeru Misurina idealan je za ublažavanje astme i drugih respiratornih stanja. Zimske temperature umeju da budu veoma niske, i snega uvek ima u velikim količinama, dok su leta blaga i uglavnom suva.

Izvor: tumagazin.rs

Foto: Pixabay