MANJE POZNATA CRNA GORA

S agencijom GOLDTRAVEL posetili smo Plav i Gusinje.
Na samo desetak minuta vožnje od centra Gusinja, gradića podno planinskog masiva i nacionalnog parka Prokletije, pred vama će se ukazati čudesni Ali- Pašini izvori.
Ovo stalno kraško vrelo na 925 m. n. v. je ujedno i najveće u Crnoj Gori. Svake sekunde iz neprebrojanih manjih i večih izvora na preko 300 metara kvadratnih, iznedri se oko 4 tone bistre pijaće vode koja jedva da prelazi nulti temperaturni podeok.
Čitav krajolik oko izvora, koji su naziv dobili po Ali- Paši Šabanagiću (19. vek) deluje bajkovito i neće vas ostaviti ravnodušnim.
Prava je šteta što lokalna samouprava očigledno ovaj prirodni biser nije prepoznala kao vrhunski turistički potencijal u koji ne bi trebalo uložiti ni mnogo novca.
Možda se neko i doseti!
Nedaleko od izvora, u dolini Ropojani, nalazi se prelepi vodopad “Savino oko” ili kako ga lokalno albansko stanovništvo zove”Skakavica” koji je u hladnijem prolećnom periodu izuzetno visok i snažan, mada i u junu deluje impozantno.
Reka Grlja ispod vodopada ponire i posle 300 metara pojavljuje se na svetlosti dana spajajući se s vodotokom Ali-Pašinih izvora i nastavlja svoj put kao reka Vruja.

Izvor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović