NAJUNIKATNIJA SRPSKA CRKVA NALAZI SE U PODZEMLjU AUSTRALIJE

Pored svih srpskih verskih hramova kako u Srbiji tako i Evropi, kada bi vam neko rekao da se najunikatnija baština srpske pravoslavne vere nalazi na udaljenosti većoj od 10.000 kilometara od Republike Srbije, verovatno mu ne biste poverovali.
Ipak u Australiji, oko 800 kilometara od Adeleja nalazi se grad sa oko 2.500 stanovnika po imenu Kuber Pedi, a ispod tog grada se nalazi jedinstven spomenik srpske ali i svetske kulture i arhitekture. To je crkva Svetog Ilije proroka, koja se, u celini, nalazi pod zemljom.

Kako je moguće da se Srpska pravoslavna crkva nalazi u Australiji i to pod zemljom?
Naime, ovu crkvu koja se nalazi 17 metara ispod zemlje, 1993. godine sagradili su srpski rudari koji su na tim područjima kopali poludrago kamenje, a vremenom su verovatno postali željni otadžbine i duhovnog, religioznog ispovedanja. Crkva je dugačka 30 metara, široka 5,3 metara i visoka 7 metara. Osim nje ispod pustinje danas se nalaze i crkveni dvor, parohijski dom i crkvena škola.

Podzemna infrastruktura ne predstavlja ništa novo u Kuber Pediju, pošto stanovnici ovog grada i svoje kuće grade pod zemljom. Temperature na površini Kuber Pedija ponekad premašuju i pedeset stepeni, zbog čega je život na tlu gotovo nemoguć.

Ime grada nastalo je od aboridžinskog “kupa-piti”, što znači “rupa belog čoveka”.
Možda deluje nemoguće, ali ispod zemlje se u Kuber Pediju život odvija kao u bilo kom drugom gradu. U njemu se nalaze dve crkve, od toga je jedna srpska pravoslavna Crkva Svetog Ilije Proroka, zatim se tu mogu posetiti i pivnica, knjižara, hotel “Pustinjska pećina” i još mnogo toga.

Izgradnja podzemne Crkve, što verovatno možete da pretpostavite nije bila nimalo laka. Ipak srpski rudari su učinile sve kako bi sagradili svoj prostor za molitvu.

Na objektu su primenjena neka izuzetna rešenja. Tako je ideja za ikonostas preuzeta od Rumuna. Ikonopisci su slikali na staklu ispod kojeg se nalazi osvetljenje i to daje posebnu draž ikonostasu. Takođe je na zidovima bilo nemoguće slikati jer je zemlja bila bogata solju, ipak jedan umetnik sa Novog Zeladna je, klesanjem stena, uspeo da stvori unikatne freske.

Crkva Svetog Ilije proroka zaslužila je da se nađe na UNESKO-ovoj listi.
Jednom prilikom je Irinej izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ovaj biser, ne samo srpske pravoslavne, već i čitave hrišćanske vere unese na spisak dragocenih zdanja koji se nalaze pod zaštitom UNESKO-a.

Izvor: https://gradskeinfo.rs/

Foto 1: Wikimedia Commons/Robert Link

Foto 2: Wikimedia Commons/Phil Whitehouse

Foto 3: Wikimedia Commons/ Mosmas