Nedeljni piknik u MAU

U nedelju, 22. avgusta, od 12 do 21 sat, Muzej afričke umetnosti (MAU) i udruženje Kišobran organizuju novi „Piknik u MAU“.

MAU poziva sve zainteresovane da provedu lep letnji dan u bašti Muzeja afričke umetnosti, ispunjen brojnim muzičkim, kreativnim, edukativnim i drugim sadržajima, uz Zaokret, Kabinet Brewery, 2 Tales Gin, Burger House i Bubamara sladoled! U harmoniji sa zvucima prirode, za muzički program zaduženi su di-džejevi Little Lu i Doo.

Pored stalne izložbene postavke Muzeja, posetioci „Piknika u MAU“ imaće priliku da pogledaju tematsku izložbu „Tradicionalne pozorišne lutke Malija“, na kojoj su predstavljene lutke različitih stilova izrade i animacije, karakteristične za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger. Takođe, za posetice će biti priređen obilazak tematske izložbe uz stručnog vodiča i to u dva termina – u 13 i u 16 sati; kustoskinja Marija Miloš predstaviće detalje istraživanja lutkarske umetnosti iz ovog dela Afrike, značaj lutaka „Đinbato“, „Antilopa sa bubnjarem i plesačima“ i ulogu omladinskih udruženja u pozorišnoj produkciji, čime se svečano i zatvara ova izložba.

Za najmlađe posetioce održaće se dve edukativno-kreativne radionice: „Više od lutke: akuaba u kulturi Ašantija“ (od 13 do 15 sati) i „Fantastične forme: kple kple, maska naroda Baule“ (od 16 do 18 sati). Akuabe, male figure rezbarene od drveta, popularno nazvane „lutke plodnosti“, prepoznatljiv su umetnički izraz Ašantija – naroda iz Gane. Maske kple kple, zajedno sa drugim maskama, nošene su kao deo kostima tokom plesova izvođenih na ceremonijama naroda Baule iz Obale Slonovače i njihova primarna uloga bila je da donesu sreću zajednici. Nakon upoznavanja oblika i značenja ovih figura, deca će na radionicama crtanjem i bojenjem ukrasiti model lutke ili maske napravljen od kartona.

Ulaz na „Piknik u MAU” je slobodan, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu s celom porodicom i ljubimcima. „Samo ponesite ćebence i kremu za sunčanje, i spremni ste za opuštanje u prirodi“ – ističu u svom pozivu organizatori.

Izvor: https://www.turistickisvet.com/

Foto: Aleksa Vitorović