Nova turistička forma, Tihi turizam

Sve češće se turisti odlučuju za destinacije na kojim nema nikog: automobila, gužvi, telefona, glasne muzike pa čak ni ljudi
Gordon Hempton je naučnik koji se bavi akustičnom ekologijom, i njegova misija traje već 40 godina. Sve vreme je pokušavao da skrene pažnju javnosti na važnost očuvanja tišine, pa je izgleda došlo i njegovih pet minuta.

Njegov dokumentarni film „The Vanishing Dawn Chorus“ u kom prenosi zvuke prirode osvojio je i nagradu Emi. Važnost očuvanja tišine, odnosno utišavanje buke koju čovečanstvo stvara neophodno je za očuvanje sveta, podjednako je važno kao i globalno zagrevanje.

Quiet Parks International (QPI) je prva neprofitna organizacija koja za cilj ima da zaštiti i sačuva poslednje prirodne pejzaže na Zemlji, odnosno sva ona mesta gde vlada tišina, i takva nova forma turizma se zove „Tihi turizam“.
QPI želi da edukuje putnike, i pokaže im sve benefite tihog turizma, pa je njihova misija potpuno opravdana. Prema studiji Svetske zdravstvene organizacije, dugotrajno izlaganje glasnim zvukovima, posebno onim neprirodnim kakave imamo po gradovima, povećava rizik od srčanog udara, povišenog krvnog pritiska, moždanog udara, dijabetesa, demencije i depresije kod ljudi.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/