Pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu

Veliko ratno ostrvo se nalazi na samom ušću Save u Dunav, i radi se o prirodnoj zaštićenoj zoni. Ovo prirodno dobro je izuzetno važna destinacija za ekoturizam Beograda, i odličan izbor za izlet u prirodi. Do ostrva se dolazi preko pontonskog mosta sa Zemunskog keja ili čamcima sa istog mesta
Gradska opština Zemun nastavila da organizuje pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu i ove godine. Ovaj projekat ima za cilj promovisanje Zemuna kao prave prirodne oaze i centra ekološkog turizma Beograda. Ova ada na Dunavu zauzima površinu od nešto preko 211 hektara.

Ekološke pešačke ture će biti organizovane tokom jula i avgusta meseca. Svi posetioci će imati priliku da u pratnji vodiča iz Opštine Zemun besplatno otkriju sve zanimljivosti Velikog ratnog ostrva. Imaće priliku da se upoynaju sa istorijatom ostrva, režimima zaštite, raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom ostrva.
Velikom ratno ostrvo je još uvek nedirnuta priroda, stanište brojnih biljih i životinjskih vrsta od kojih neke žive samo tu. Čitavo ostrvo je prekriveno šumom, između kojih se nalaze livade, a po obodu peščane plaže. Veliko ratno ostrvo zajedno sa Malim spada u dve poslednje oaze netaknute prirode, vodom razdvojene od gradskog jezgra Beograda.
Pešačka tura će trajati dva sata, a nakon toga će biti organizovane i eko radionice za decu. Ture će se održavati petkom i subotom sa početkom u 9 časova, od 8. jula do 20. avgusta.
Izvor: https://tumagazin.rs/
Foto: Unsplash/Dimitrije Milenkovic