Prestižna nautička agencija proglasila Hrvatsku najboljom destinacijom za jedrenje na svijetu

Foto:  Bozidar Vukicevic/Cropix

Svi će u Hrvatskoj bezuvjetno reći kako je Jadransko more najljepše na svijetu, no velika je stvar kada to kažu i nautičari iz čitavog svijeta.

Zizoo, globalni lider za najam brodova za odmor, objavio je ključne tržišne podatke koji pokazuju kako je u Hrvatskoj ostvareno gotovo 30 posto svih Zizoo rezervacija u 2022. godini, a slijede je Grčka i Španjolska. Marine Kaštela i D-Marin Dalmacija imale su najveći priljev nautičara, više od 60 njih u Hrvatskoj, a slijede ih marine Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir i Mandalina.

  • Hrvatska, koju često nazivaju i zemljom tisuću otoka, spoj je tisućljetne povijesne i kulturne baštine, vrhunske gastronomije kao i nestvarne prirodne ljepote. Netaknuta priroda Hrvatske ne može ostaviti čovjeka ravnodušnim. Raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te prirodne ljepote kreirale su 20 nacionalnih parkova i parkova prirode, koji su rasprostranjeni po cijeloj Hrvatskoj. Pet od njih je smješteno uz more te ih je najbolje istraživati brodom. Privlačnost povijesne i kulturne baštine, vrhunske gastronomije i prirodnih obalnih krajolika u kombinaciji s aktivnom nautičkom industrijom jednako privlači kako iskusne nautičare tako i početnike. Ne postoje dva ista dana kada istražujete hrvatsku obalu brodom jer nautičari istražuju skrivene dragulje, daleko od gužve – stoji u hvalospjevima Zizoo-a o Hrvatskoj.

Ističu kako je Hrvatska zemlja s oko 2.500 sunčanih sati godišnje te jedna od najsunčanijih i najtoplijih mediteranskih zemalja – zime su blage, ljeta duga, a sezona plovidbe se proteže od svibnja do listopada što je idealno za sve ljubitelje nautike.

Hrvatska je omiljena destinacija za nautičare otkad znam za sebe. Nadalje, može se pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u cijelom svijetu, te se smatra najnaprednijim tržištem za nautički turizam – za 20 posto premašujući boravak u hotelima što je porast od 87 posto u odnosu na 2021. godinu. Uz Zizoo, nautički turizam sada je lako dostupne za sve tipove turista. Osim toga, razvijamo tehnologije koje nadilaze klasičnu platformu za rezervacije kako bismo povezali klijente, chartere, marine i pružatelje usluga, i osigurali vrhunsko korisničko iskustvo. Danas smo na samo jedan posto, tako da tek počinjemo – rekao je Sinan Mašović, glavni financijski direktor i suosnivač platforme Zizoo.“

Zizoo surađuje s više od 5 000 charter tvrtki, od kojih se čak 2 000 pridružilo platformi u posljednje dvije godine te nudi brodove u više od 30 zemalja i 500 destinacija, a Hrvatska je na vrhu te liste.

Ove godine, rezervacije u Hrvatskoj činile 28 posto od ukupnog broja rezervacija, a slijede Grčka (20 posto), Španjolska (17 posto) i Italija (14 posto). Također, raste sve veći interes za Karibe koje krasi savršeno vrijeme tijekom cijele godine, pa su idealni za zimski odmor. U Europi se, pak, u nautičkoj sezoni može uživati gotovo cijelu godinu na španjolskim Kanarskim otocima.

U Hrvatskoj će iduće sezone najvjerojatnije ploviti nautičari iz Njemačke, Austrije, Italije i Velike Britanije. Također, postoji nagli porast posjetitelja iz SAD-a koji biraju Hrvatsku što je dijelom zbog općeg postpandemijskog porasta potražnje za odmorom brodom.

“Očekujemo sve više i više rezervacija u nadolazećim godinama. Hrvatska će i dalje biti omiljena destinacija za nautičare – rekao je Mašović.

Izvor: Jutarnji list (jutarnji.hr)

Piše: Tomislav Kukec