Slovenija među najboljim zemljama po prirodnim lepotama

Ukoliko tražite avanturu baš po vašoj meri, američki časopis „National Geographic“ je napravio listu od 25 destinacija koje bi trebalo da posetite u 2023. godini. Među najboljim zemljama sveta po prirodnim lepotama se našla i Slovenija
Slovenija se našla među najboljim zemljama po prirodnim lepotama sveta. „National Geographic“ je napravio listu najboljih destinacija koju je podelio u pet kategorija. Inspiraciju za putovanja možete svuda oko vas pronaći, a ova lista može pomoći da se odlučite gde ćete provesti vaš naredni odmor.

Na listi se nalaze destinacije puna čuda, koje nagrađuju putnike svih dobi i podržavaju lokalne zajednice i ekosisteme. Kategorije u kojim se nalaze destinacije su Zajednica, Priroda, Kultura, Porodica i Avantura, pa svako može da na osnovu toga pronađe svoju omiljenu.
Interesantno je navesti da se u kategoriji Priroda našla i Slovenija. Časopis za Sloveniju kaže da je ta zemlja dugogodišnji lider u održivom turizmu i ekologiji. Posebno su interesantne nove gastroturističke biciklističke rute koje obilaze farme, vinograde i druge lokalne proizvođače hrane.

Pregled prema kategorijama izgleda ovako:

Kultura, istorija i nasleđe: Apijski put u Italiji, Busan u Južnoj Koreji, Pećine Longmen u Kini, Egipat, Čarlston i u Južnoj Karolini.

Priroda, divlji predeli: Škotska visija, Bocvana, Slovenija, Nacionalni park Big Bend u Teksasu i Azorska ostrva.

Avantura, adrenalin na otvorenom: Novi Zeland, Choquequirao u Peruu, Juta, Austrijski Alp ii Nacionalni park Revillagigedo u Meksiku.
Zajednica, eko i održivi turizam: Dodekanez u Grčkoj, Milvoki u VIskonsinu, Alberta u Kanadi, Laos i Gana

Porodica: Trinidad i Tobago, Železnica San Francisko, Kolumbija, Mančester, Velika Britanija i Švajcarska.
Izvor: https://tumagazin.rs/
Foto: iStock