Stiniva, skriveno blago ostrva Vis

Jadranska obala stalno potvrđuje da je jedna od najlepših na svetu. Smaragdno more, čisto i toplo, netaknuta priroda i plaže oduvek su bile nešto što je privlačilo pažnju putnika ne samo iz regiona, već iz celog sveta. Jedan od takvih dragulja hrvatske obale skriven je na ostrvu Vis. U jednoj maloj uvali nalazi se izuzetno atraktivna i lepa plaža Stiniva
Stiniva je skriveno blago ostrva Vis. Spada u najlepše plaže na čitavom Jadranu, i do nje se ne dolazi putem. Upravo to je i čini izvanrednom i neverovatno lepom, odsustvo bilo kakvog puta dozvolilo je da Stiniva ostane autentična i divna. Do plaže se stiže brodom ili peške, vrlo strmom stazom.

Daily Mail je 2016. godine proglasio Stinivu najlepšom plažom u Evropi, i danas spada u zakonom zaštićene spomenike prirode. Najverovatnije je nastala urušavanjem pećine, i nalazi se na južnoj strani ostrva.
Plaža je šljunčana, za nju je karakterističan beli kamen, i ona još uvek odoleva masovnom turizmu. Posebno je karakteristična i prepoznatiljiva po uskom prilazu sa otvorenog mora koji se nalazi između oštrih i visokih stena. Stene čine svojevrsnu barijeru, poslednju liniju odbrane, pa veći brodovi i jedrilice ne mogu prići bliže obali.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: iStock

Video: YouTube-Deni Lokas