Za novi kvalitet u turizmu-dodeljena prizma za najbolje

Pre četvrt veka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina „ Turistička prizma“ pokrenula je medjunarodnu akciju pod nazivom – Za novi kvalitet u turizmu, koja je prvo vodjena na prostorima Srbije, Crne Gore i BiH, da bi je ubrzo proširili na ukupan prostor EX JOU, zatim na Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju. Od spočetka pa do danas, ideja vodilja je bila da se na jedan poseban način, doprinese podizanju nivoa turistilkih usluga i podstakne inovativnost u turističkoj privredi.
Specifičnost ove akcije je da je vode turistički novinari iz zemalja regiona, kao dobri poznavaoci dešavanja na terenu. Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donosioca odluka o nagradjenima, a PRIZMA i povelja se dodeljuje u 12 kategorija, medjutim, praksa je pokazala da žiri nikada nije dodelio priznanja u svim katzegorijama u jednoj godini, što dovoljno govori o oštrim kriterijumima prilikom nominacije i odlučivanja. Medjunarodni novinarski žiri je tako i ove godine dodelio samo 1o priznanja kompanijam u 6 država.
Nagrade u vidu statua koje simbolizuju zarotiranu prizmu u prostoru i povelja, svečano su uručene dobitnicima na poslovnom sajmu WESTM, odnosno na Beogradskom turističkom & MICE forumu 24.11.2021. godine održanom na Beogradskom sajmu.
Nagradjeni po kategorijama:
-U kategoriji –Eko i etno turizam žiri je dodelio dve PRIZME. Jednu ZORNIĆA KUĆI iz Baćevca u Srbiji i drugu kraljevskom etno selu KOTROMANIĆEVO u Ritešiću pokraj Doboja, BIH.
-U kategoriji – Organizatori putovanja i dogadjaja nagrada je pripala kompaniji CROATIA OPEN LAND TOURS u Karlovcu, Hrvatska.
-U kategoriji – Wellness &spa centri i hoteli PRIZMA je dodeljena hotelu SUNCE u Sokobanji, Srbija.
-U kategoriji – Kongresni centri i hoteli PRIZMA je pripala MEDITERAN HOTELU & RESORT u Budvi, Crna Gora.
-U kategoriji – Destinacije, turističke zajednice i organizacije PRIZMA je dodeljena OPŠTINI VIŽINADA u Istri, Hrvatska.
-U Kategoriji – Mali hoteli nagrada je pripala hotelu MAIVA u Ohridu, Severna Makedonija.
-U kategoriji – Restorani PRIZMA je dodeljena GOSTILNI PRI LOJZETU, Vipava, Slovenija.
-U kategoriji – Prateće usluge u turizmu nagrada je dodeljena kompaniji GOLD TRAVEL u Podgorici, Crna Gora.
-U kategoriji – Poslovni dogadjaji i manifestacije PRIZMA je otišla u Bosnu i Hercegovinu, a dodeljena je LUKAVAČKOM SAJMU TURIZMA I EKOLOGIJE LIST u Lukavcu.

Izvor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović