Tufahije – Specijalitet susedne Bosne

O receptu

Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije. Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka filovanih finim kremom.Ukoliko do sada niste probali ovaj desert preporučujemo da to učinite.

Sastojci i priprema

2 kg jabuka
limunov sok
2 kesice vanilin šećera
600 g šećera
3 belanceta
150 g mlevenih oraha
kesica šlaga
seckani orasi

Operite i oljuštite jabuke, izdubite im sredinu a kore sačuvajte. Stavite izdubljene jabuke u 1/2 l vode (kipeća voda, provrela sa šećerom, kesicom vanilinog šećera i limunovim sokom).Kuvane jabuke izvadite i u istu vodu stavite kore od jabuka. Kad sirup sa korama prokuva, nastavite da kuvate dok se malo ne zgusne, procedite i ostavite da se ohladi. Dok se sirup s korama kuva, napunite jabuke mešavinom umućenih belanaca s mlevenim orasima i preostalom kesicom vanilinog šećera, stavite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pečene i ohlađene tufahije prelite prohlađenim sirupom i seckanim orasima, ukrasite sa umućenim šlagom i seckanim ili pak mlevenim orasima.

Prijatno!