Agencija Gold Travel promovira unutrašnjost Crne Gore kao bajkovitu adrenalinsku destinaciju cjelogodišnjeg turizma

Na studijsko putovanje Crnom Gorom u društvu kolega turističkih novinara iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Srbije i Slovačke krenuli smo na poziv novosadske agencije Prizma i crnogorske agencije Gold Travel kao domaćina da bismo upoznali ponudu, atrakcije i turističke potencijale Bara i unutrašnjosti Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije. I doista domaćini su nam priredili putovanje za pamćenje, a ruta kojom smo putovali, samo dan-dva dulja i u komercijalnoj je ponudi agencije Gold Travel i moguće ju je bukirati u bilo koje doba godine.

Dan prvi – Ekskluzivna večera i smještaj u resortu Stara čaršija u Starom Baru
Doček je bio u Baru, poznatom lučkom gradu na obali Jadrana, koji već svojom geografskom pozicijom između dvije magične obale, jadranskog mora i Skadarskog jezera najavljuje uzbudljivu turističku priču. Počelo je s večerom i noćenjem u ekskluzivnom hotelu – Resort&spa Stara Čaršija, u Starom Baru smještenom u naručju planine Rumije, a sam hotel oduševio nas je osim svojom poviješću i srdačnim i uslužnim osobljem te jednako tako ekskluzivnom gastronomijom. I bilo je to prvo od bezbroj ugoda na putovanju koje je trajalo četiri dana te ujedno i završilo još jednom večerom u predivnoj Staroj Čaršiji.
Osim Maje Čuljković, direktorice hotela, srdačnu dobrodošlicu poželio nam je u Staroj Čaršiji i sam vlasnik Hajriz Brčvak, koji je tu na mjestu nekadašnjih kućeraka stare čaršije izgradio ekskluzivan resort, pomno pazeći da vizurama i korištenim materijalima ne naruši povijesnu jezgru Staroga Bara te da unutar objekta sačuva i svaku staru maslinu na njezinom prirodnom staništu. Naime, padine Rumije, planine visoke 1593 metra, od davnina su u dolini prema Starom Baru prekrivene maslinicima, a s druge strane prema Skadarskom jezeru i šumom kestena i vinogradima.

Pogled s prozora naših soba bila je još jedna ekskluziva jer pružao se na Rumiju u daljini, a tu nadomak resorta i na staru citadelu na uzvisini – obzidani grad – utvrdu, unutar koje su kroz godine arheoloških istraživanja otkopani temelji i zidovi nekadašnjih mletačkih palača, ostaci katoličkih i pravoslavnih crkava, turskog kupališta, sa(ha)t kule i akvadukta koji je premda je građen u 19. stoljeću u jednome dijelu u istoj funkciji ostao do danas.
Sljedećeg jutra ukrcali smo se u đipove i u koloni krenuli Rumijom – zapravo vijugavom cestom kroz šumovitu planinu i panoramskom rutom s pogledom na ljepote Skadarskog jezera.

Direktor agencije Gold Travel je entuzijastični vizionar Arko Pepić, povratnik iz Švicarske i Francuske gdje je studirao, iako su njegovi roditelji i šira obitelj još tamo. Vratio se jer u iznimnoj ljepoti netaknute prirode i nesvakidašnjeg krajolika – visokih planina ispresijecanih dubokim kanjonima bistrih rijeka on i njegovi partneri tu uviđaju ogromne potencijale za razvoj unutrašnjosti kao cjelogodišnje turističke destinacije.

Crna Gora je osim odmorišnog turizma na moru i jezerima i odredište adrenalinskog turizma, pa u unutrašnjosti zimi nudi skijaški turizam, no i nordijsko skijanje, hodanje po krpljama, vožnja motornim sanjkama omiljene su turističke aktivnosti zimi, dok su kanjoning, rafting, speleologija, penjanje, jahanje, paragliding, pješačke ture, planinarenje, biciklizam, ribolov na rijekama Tari, Morači, Biogradskom jezeru… ili samo odmor i uživanje u razgledima muzeja, tišini manastira i miru nacionalnih parkova, popularni u ostatak godine. A sve to i puno više od toga, organizirano i na siguran način, turistima nudi i Agencija Gold Travel.

Dan drugi – Rumija, panoramski razgled Skadarskog jezera, Virpazar i Podgorica
Nakon Bara, drugog dana ujutro, krenuli smo put Rumije, planine čiji je najviši vrh visok 1593 metra. Visokom panoramskom cestom naši su nas domaćini vozili kroz šume kestena do odmorišta s vidikovcima visoko na liticama te smo i s tih visina mogli uživati u veličanstvenim pogledima na nepregledne šumovite vrhunce s jedne strane i čistom zraku i predivnim vizurama modro-zelenog jezera pod nama, s druge.

Planina Rumija sveta je planina, bogata vodom i ljekovitim biljem, a za nju se od davnina vezuju i mnoge legende po vilinskim parama, pa i legenda o ljubavi između crnogorskog kneza Vladimira i Kosare, kćeri makedonskog cara Samuila. Par se na kraju ipak vjenčao, ali Samuilov nasljednik Vladislav na prevaru je domamio mladog kneza i ubio ga na vratima crkve u Presli zajedno s križem koji mu je poslao kao zalog sigurnosti. Kosara je sahranila svog ljubljenoga i otišla u manastir, a knez Vladimir proglašen je svecem te svake godine uz Sveto Trojstvo Bratstvo Andrović, križ koji je Knez imao u rukama kad je ubijen donosi na vrh Rumije u pratnji pripadnika svih triju vjeroispovijesti.

Jedno od odredišta na kraju panoramske ceste je Virpazar – turističko i ribarsko mjestašce na obali Skadarskog jezera gdje se brodicama kreće na krstarenja i romantične vožnje po jezeru koje je i Nacionalni park Crne Gore. Svojom površinom od 391 kilometara kvadratnih najveće je jezero na Balkanu. U Crmničkom dijelu jezera na zapadnoj jezerskoj obali najveće je vinogorje u kojem je najpoznatija sorta crmnički vranac, a kušanje i degustacije vina nezaobilazni su dio turističke ponude. Jezero je i zaštićeni krajolik s više od 100 vrlo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta. Na njemu su brojni otočići – gorice sa samostanima i utvrđenjima, a uz obalu i ribarska sela uz čije prometnice i danas žene čiste i prodaju netom očišćenu ribu, mahom posebne vrstu šarana kojim jezero obiluje.
Jezero je idealna destinacija za aktivni odmor – biciklističke i pješačke rute, sportove na vodi – kajak, jedrenje, ribolov te promatranje ptica iz jezerskih laguna.

U poslijepodnevnim satima drugog dana uslijedio je transfer do hotela Ramada u Podgorici, danas glavnome gradu Crne Gore. Nakon kraćeg razgleda i priče našeg vodiča o crnogorskoj povijesti – antičkoj Duklji kao administrativnom i trgovačkom sjedištu rimskog carstva na ovim prostorima, Slavenima i Avarima, razvoju Podgorice u glavni grad te povijesti crnogorskih plemena, bratstava koja su je obilježila, smjestili smo se u prekrasnom hotelu Ramada u samom središtu grada. Ramada by Wyndham Podgorica povezan je s popularnim trgovačkim centrom Mall of Montenegro, a nudi otmjeno uređenu unutrašnjost, spa centar te elegantan restoran na najvišem katu s panoramskim pogledom. Hotel je omiljeno odredište mnogobrojnih domaćih i inozemnih gostiju, poslovnih ljudi i turista, a poznat je i po vrhunskoj gastronomiji.

Dan treći – Kolašin – adrenalinsko odredište broj jedan
Iz hotela Ramada krenuli smo ujutro put Kolašina do predivnog planinskog odmorišta – hotela Bianka.

Kolašin smješten na nadmorskoj visini od 954 metra pravo je zračno lječilište, nalazi se na desnoj obali rijeke Tare, koja je nama u Hrvatskoj uglavnom bila poznata po raftingu kao dobro promoviranoj turističkoj atrakciji. Kolašin je s Barom spojen željezničkom prugom Beograd – Bar, a mi smo do njega stigli obrnutim smjerom – iz Bara, te Podgorice organizirano, džipovima agencije Gold Travel koja nas je i vodila na dalje upoznavanje najvećih atrakcija unutrašnjosti Crne Gore i da ponovimo ruta koju smo prošli i u komercijalnoj je ponudi Agencije te je možete proći i vi samo što traje dan – dva duže.
Taj treći dan bio je prepun adrenalina, jer krenuli smo put Međurječja – Petrova ravan – Crkvine – Kolašin i to ATV Buggy turom. Nabrijani Quadovi i Buggyji dočekali su nas odmah po dolasku, već na parkiralištu hotela Bianka u Kolašinu, gdje smo se smjestili nakon Podgorice.
Umjesto džipovima krenuli smo vozeći sami, u koloni jedni za drugim, do visoke zaravni s katunima – naselja autohtonih pastirskih koliba preuređenih kao planinsko turističko naselje i smješteno u Crkvinama nadomak vrha planine Bjelasica.

Na putu nešto niže od katuna prošli smo uz reprezentativno skijalište Kolašin 1600 omiljeno odredište skijaša iz Crne Gore, ali i čitave Europe i šire.

Zanimljivo je da je briga o investicijama u izgradnju i uređenje skijališta na državi, dok popratne sadržaje gradi privatni kapital. To skijalište opremljeno je i sa šest-sjednim žičarama koje voze skijaše zimi i šetače u ljetnom razdoblju sve do vrha Bjelasice visokog 2035 metara. Skijalište je to s ukupno 30 kilometra uređenih staza koje pokrivaju dvije šest-sjedne žičare s kapacitetom od 2.800 skijaša na sat te svim potrebnim sadržajima – ski rental, škola skijanja i restoran Troglava. Skijaške staze počinju na 1600 metara i završavaju na 2070 metara nadmorske visine.

Zimi u organizaciji Gold Travela popularno je i nordijsko skijanje, hodanje po krpljama i vožnja motornim sanjkama. Nešto niže nalazi se i privatni ski resort Kolašin 1450 s 16,5 kilometara skijaških staza, sustavom za osnježivanje i kapacitetom od 5.500 skijaša u sezoni koja traje od prosinca do travnja.
Vožnja buggjima i ručak na Katunima s jelima od tradicijskih proizvoda, među kojima je najpoznatiji kolašinski lisnati sir, med, vrhunska janjetina, cicvara, kiselo mlijeko i kačamak te jahanje koje je uslijedilo bili su doživljaj za dugo pamćenje.

Hotel Bianka je omiljeno zimsko odredište skijaša. Do njega se iz Podgorice zasad stiže za sat i pol kroz kanjon Platije, a autocestom koja je u izgradnji i bit će puštena u promet ove godine stizat će se za 50-ak minuta. Bit će to još jedan poticaj za dolazak inozemnih turista s obzirom i na sadržaje i cijene ali i poveznicu na zračnu luku u Podgorici, koja predstavlja i najomiljeniji način dolaska stranih turista.
U Kolašinu se možete pridružiti ljubiteljima raftinga na Tari, na kanjonu koji od Kolašina vodi do Nacionalnog parka Durmitor i najdublji je kanjon u Europi, a rafting tura u kolovozu duga je i do 130 kilometara.

Dan četvrti – Bjelasica, Biogradsko jezero, Prokletije, Hajla
Nakon doručka u hotelu Bianca, naš iznimno ljubazan i susretljiv vozač, Adi, dočekao nas je u džipu da zajedno krenemo put Bjelasice, najzelenije planine u Crnoj Gori, koja se sastoji od četiri vrhunca – grebena, a površine je 30 kilometara.
Posjetili smo putem i još jedan nacionalni park – Biogradsku goru, poznatu po dobro očuvanoj prašumi i raznovrsnom biljnom i životinjsko svjjetu te predivnom Biogradskom jezeru u kojem se ogledaju raskošne krošnje drveća, a na malim se šajkama ljuljaju ribiči čekajući svoj plijen bilo u obliku ribe ili znatiželjnih turista koji bi se rado provozali i s jezera upili tu natprirodnu ljepotu zelenila.

Nadalje put nas je vodio put Plava i Gusinja te Ali-pašinih izvora – vrela s desetak izvora, a nešto dalje u Vusanju razgledali smo i veličanstveni vodopad – slap, kraško vrelo – Oko Skakavice, kojim se vode rijeke Grlje silovito stropoštaju i snažnim mlazom ulijevaju u dubinu stijena te nestaju u kanjonu

Vodopad je na međunarodnoj planinarskoj stazi „Vrhovi Balkana“ čime je dobio na popularnosti, a planinari speleolozi koji su istražili podzemni kanjon navode da se unutar stijena nalaze još tri ogromna vodopada od kojih je jedan visok 25 metara.
Usput razgledali smo i manastir Morača, na 25 kilometara od Kolašina, odakle se pogled pruža na kanjon rijeke Morače. Manastir je izgrađen 1252. godine, a u njemu se nalaze i neka od remekdjela bizantske umjetnosti, a najpoznatija freska je – Gavran hrani proroka Iliju.

Posjetili smo i Plavsko jezero i Plav – grad i općinu u Crnoj Gori koja se nalazi u Sandžaku, u podnožju planinskog masiva Prokletije, na izvoru rijeke Lim. Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 2003. godine, općina Plav imala je 13.805 stanovnika, raspoređenih u 23 naseljena mjesta. Plav je i višeetnička sredina u kojoj su najbrojniji Bošnjaci, a zatim Srbi, Crnogorci i Albanci.. .
Plavsko jezero podno Prokletija u sjeveroistočnoj Crnoj Gori, u općini Plav jedno je od najvećih ledenjačkih jezera smješteno je između planina Prokletija i Visitor na nadmorskoj visini od 906 m i pruža se u smjeru sjever-jug u dužini oko 2.160 m. Prosječna širina jezera je 920, a najveća dubina 9 metara. Plavsko jezero je danas odredište ljubitelja prirode, planinara, ornitologa, kupača. Uz njegove obale niču nove kuće, smještajni kapaciteti i hoteli, a tu su i vikendice mnogobrojnih iseljenika mahom onih iz Amerike pa se nerijetko susreću i automobili američkih tablica.

Prokletije i Hajla
Nakon toga krenuli smo put Rožaje, ljepotom nas je opio slikoviti gradić podno planine Hajle planinske ljepotice sjevernih Prokletija smješten na rijeci Ibar sa šest vrela i čarobnim pejzažom i žuborom bisernih izvora, cvrkutom ptica, prostranstvom neba i mirisa četinjača.

Prokletije su odličan izbor za one željne trofeja – u dielu prema Gusinju, posjetitelji se mogu popeti na najviši planinski vrh u Crnoj Gori – Zla Kolata (2.534 m), na granici sa Albanijom. U plavsko-gusinjskom kraju postoji 40 markiranih planinarskih staza, koje vode do sakrivenih ledenjačkih jezera među kojima je najljepše Hridsko u okolini Plava. “Tu su i Karanfili, niz od 20 najviših i najljepših vrhova Prokletija. Zadivljujuća gromada koja vas ostavlja bez daha”.
A jedan od vrhova Hajle dočekao je i investiciju u novo skijalište. Krče se šume i otvaraju vidici za nove žičare, gradilište je iznimno aktivno, a zbog pozicije i visine oko 2000 metra to bi novo skijalište trebalo omogućiti skijanje sve do srpnja/kolovoza. Otvorenje se očekuje kroz godinu – dvije, a investicija je većim dijelom privatna.

Naši domaćini, a posebno Arko, entuzijastični su pokretači turizma i u ovom dijelu svoje prelijepe domovine, a njihovom entuzijazmu i mi se svim srcem pridružujemo uz čestitke na hrabrosti i naporima kojima će utabati put i novim vizionarima te pridonijeti većoj turističkoj prepoznatljivosti Crne Gore na karti Europe i svijeta.

– Crnogorski Chamonix – cilj je koji si je zacrtao Arko, francuski đak porijeklom iz Rožaje, ali i čovjek iznimne energije i visokih ciljeva bez kojih se i ne može postići rezultat. Zato mu od srca želimo sreću u investicijama i na svem tom nimalo lakom putu, koji će sigurni smo s takvim marom i energijom kojom se prihvatio posla uspješno privesti kraju.
A svakome tko pročita ovaj putopis želimo da dođe i osvjedoči se kakav je Crna Gora turistički biser i koliko je raznolika, posebna i kao destinacija bogata doživljajima i dragim ljudima koje ćete kao i mi nositi u srcu i pamtiti zauvijek.
Izvor: https://www.hia.com.hr/
Foto: https://www.hia.com.hr/