Ako poslujete u turizmu, ovo bi mogla biti godina značajnog oporavka

Prema nekim procenama, prihodi od turizma mogli bi porasti 50% u 2021. godini. Pandemija kovida-19 je ostavila traga na svakodnevni život svih građana, i posebno na neke oblasti poslovanja, među kojima je turizam.

Ipak, analitičari kažu da bi prihodi od turizma na globalnom nivou mogli skočiti 50 odsto u aktuelnoj godini, što je dobar pokazatelj da stvari idu u dobrom smeru.

To je stav stručnjaka iz berze ITB Berlin i Statiste, a do 2023. turizam bi već mogao da bude onaj “stari”, pod uslovom da ova godina bude obojena držanjem zaraze pod kontrolom, na šta će uticati i vakcinacija.

Iz ITB-a i Statiste navode da je “na milijarde ljudi iz celog sveta pogođeno kovidom-19, kao i biznisi kojima se bave, ali da vakcina protiv virusa vraća nadu; bude li sve išlo prema planu, globalno tržište putovanja i turizma moglo bi se potpuno oporaviti od pandemije do 2023. i postići rekordne brojke u saobraćaju”.
Uprkos dobrim prognozama, činjenica je da je 2020. uzela danak. Naime, gubici iznose 55%, što nije zapamćeno u poslednjih 30 godina. Prema podacima UNWTO, između 1950. i 2019. međunarodni svetski turistički dolasci porasli su sa 25 miliona na skoro 1,5 milijardi.

U svim zemljama Evrope pandemija je prvenstveno uticala na smanjenje priliv stranih turista, što se odrazilo na ekonomiju. Ono što bi moglo da pomogne u narednom periodu jesu tehnološke inovacije.

Iz Statiste navode da, pre svega, misle na personalizovane usluge bazirane na veštačkoj inteligenciji, i na inovativne oblike prezentacije usluga turizma s virtuelnom realnošću.

Dve institucije se pozivaju i na TUI, koji kaže da će “leto 2021. biti normalno”.

Izvor: https://biznis.telegraf.rs/

Foto: Unsplash