Baltička Venecija

Libek je kralj svih hanzeatskih gradova, osnovan davne 1143. godine. To je prvi “zapadni” grad na obali Baltika. Srednjovekovni ambijent i istorijske i kulturne atrakcije i danas dominiraju predivnim gradskim krajolikom i podsećaju na slavnu prošlost grada. To je grad koji bismo i očekivali od jedne stare dame Nemačke
Libek (Lübeck) je u narodu pozant kao baltička Venecija, i oduvek je bio poseban. To je grad koji je dugo nosio titulu jednog od najslavnijih ranih sedišta globalne trgovine. Okružen vodom, stari grad sa svojih sedam tornjeva i pet glavnih crkava svedočanstvo je 1.000 godina bogate istorije. Upravo zbog toga, Libek se nalazi na listi Uneskove svetske baštine.
Sve gradske znamenitosti, gotičke, renesansne, barokne i klasične građevine, uske ulice i trgovi, crkve i samostani, trgovačke kuće i utvrđenja čine izuzetnu celinu. Neverovatan primer gotičke arhitekture od opeke je i crkva Svete Marije, koja ima najviši svod napravljen od tog materijala na svetu.

Samo nekoliko koraka dalje nalazi se moderna koncertna i kongresna dvorana MuK, glavno mesto grada za sve manifestacije. Druge značajne građevine u starom gradu uključuju gradsku kuću, samostan dvorca, trg Koberg i četvrt između crkve Svetog Petra i katedrale. Grad je zaista pun znamenitosti i teško je izdvojiti bilo šta.

Srednjovekovni Libek je savršeno je mesto za šetnju i istraživanje. Nakon toga, obavezno odmor treba potražiti u gradskim restoranima, pivnicama i klubovima, ako želite dobar provod. Od gurmanluka, obavezno treba probati jagnjetinu sa speclama i višnajma, kao i najukusniju štrudlu sa jabukama.
Istorija i marcipan
Postoji puno teorija kako je nastala jedna poslastica po kojoj je Libek inače i poznat. Marcipan, koji izvorno potiče iz ovog grada, je prema predanju nastao iz nužde. Najprihvaćenija teorija kaže da je 1407. godine došlo do gladi, a istovremeno je vladala nestašica žitarica. Narod je imao velike zalihe badema, pa su vlasti naredile pekarima da peku hleb koristeći bademe. Nekad je postojalo puno zanatskih proizvođača marcipana, i sve o ovoj poslastici je najbolje saznati u muzeju marcipana. Ulaz se ne naplaćuje.
Do Libeka se lako i brzo stiže, postoji odlična putna infrastruktura. Iako se nalazi na krajnjem severu zemlje, ovaj grad treba posetiti, jer nudi zaista puno sadržaja turistima. Kad se nađete u gradu, predlažemo da besciljno lutate ulicama, i prepustite da vas ova divna baltička Venecija sama vodi…

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: Pixabay/scholty1970

Video: YouTube-ALL in 4K