Baška, netaknuta lepota ostrva Krk

Svako ko se prvi put nađe pred bašćanskom kotlinom, skrivenom na najvećem ostrvu Jadrana – Krku, ostaje gotovo bez daha. Jer, takva igra divljine, spoj planine i mora i jasnoća neba, učine da shvatite koliko je zapravo neophodno napraviti neposredan kontakt sa prirodom. Baška, malo krščansko mesto izuzetne lepote, će vas stalno podsećati na to
Baška je najvećem broju ljudi poznata zapravo po jednoj od najvećih i najlepših šljunčanih plaža na Jadranu, dužine veće od 1800 metara. Fini pesak u moru, čija dubina postepeno raste omogućuje neplivačima i deci mnogo mogućnosti za igru i uživanje.

Osim prekrasne plaže, Baška je zanimljiva po svojoj karakterističnoj arhitekturi, brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, kao i po okolnim izletničkim stazama. Poput ostalih mesta na ostrvu i u starom delu ovog, nalaze se uske uličice i zbijene kamene kuće u tipično mediteranskom stilu

Gurmani će takođe pronaći mnogo radosti, jer uz šurlice, domaće vino i jagnjetinu ili ovčji sir mogu da uživaju i u svežim plodovima mora po kojima je Baška nadaleko čuvena kao staro ribarsko mesto.

I na kraju za ljubitelje nešto aktivnijeg odmora, savet je da krenu u obilazak prirodnih lepota ostrva Krk. Provozajte se po ostrvu i uživajte u vožnji novim Dacia Duster-om, koji će vam kao SUV neprevaziđene svestranosti omogućiti da lako i bezbeno obiđete pećinu Rudine, Jezero (Njivice), divovski hrast Kitnjak u Čavleni ili krške lokve (Poljice).

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/