Belogradčik, manje poznata Bugarska

U severozapadnom delu Bugarske, na oko 50 kilometara udaljenosti od granice sa Srbijom, nalazi se grad Belogradčik, jedna potpuno neočekivana turistička atrakcija
Belogradčik je mali bugarski grad, okružen stenovitim formacijama neobičnog oblika, smešten na zapadnom delu Stare Planine na nadmorskoj visini od oko 500 metara. Svaka sličnost sa daleko poznatijim Meteorima u Grčkoj je slučajna, posebno što se radi o znatno većem prostoru, i o različitim namenama naselja. Ovde nema manastira, ali je utisak svakako podjednako impresivan. Zahvaljujući pre svega posebnim prirodnim karakteristikama i bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, ova destinacija je jedna od najinteresantnijih u zemlji, jer se ovde još uvek pripovedaju mitovi i legende drevne Trakije.

Najpoznatija atrakcija je svakako tvrđava, jedna od najbolje očuvanih u celoj zemlji. Staro naselje je izgrađeno u trećem veku na steni, vrlo nepristupačnoj, kako bi se odatle neometano osmatralo na okolinu. Same stene predstavljaju prirodni fenomen, nastale su u neka davna vremena tektonskim poremećajima i naporima planete u svom pokušaju da umiri svoju vrelu narav, pa su nastale najrazličitiji geomorfološki oblici koji su danas izuzetno atraktivni. Belogračik je od Sofije udaljen više od 3 sata vožnje, a u Srbiji i regionu je ovo mesto gotovo nepoznato, iako se nalazi na samo sat vremena vožnje od recimo Zaječara ili Knjaževca. Tu nepravdu bi trebalo ispraviti, radi se o zaista neverovatnom mestu i lokalitetu koji se retko gde može videti.