Bledsko jezero Slovenija – šta obići i videti

Bled je mali gradić u Sloveniji, koji se nalazi severozapadno od Ljubljane. Ono po čemu je Bled poznat a i čitava Slovenija jeste Bledsko jezero. Ovo jezero je veoma popularno među turistima, i to sa razlogom – čarobno je. Samo zamislite sliku iz bajke i verovatno ćete videti ovo jezero pred sobom.

Mnogi dolaze na jezero Bled samo za vikend. Ako i vi planirate ovakvo putovanje i pitate se šta obići i videti ovo su predlozi. Pre svega Bledski zamak je nezaobilazna znamenitost jezera a njime se ponosi i cela Slovenija.

Bledski zamak, dostojan kraljeva

Najstariji zamak u Sloveniji je upravo Bledski i ovo je slika i prilika romantičnog okruženja. Iz zamka se ne vidi samo jezero, već i planinski lanci Karavanke i Julijski Alpi. Zamak je kontrast dveju struktura – zidine su romaneskne, a sam dvorac renesansni, tako da predstavljaju dve različite kulturne epohe. Ako platite ulaznicu, obavezno pogledajte okolinu sa neke od brojnih terasa. U zamku se nalazi i muzej, u kom je predstavljena ne samo istorija ovog dvorca, već i mnogo zanimljivih fosila i ostalih arheoloških artefakata. Rimljani su ovo mesto nazivali rajem, a ako se popnete na vrh, biće vam jasno i zbog čega.

Vožnja biciklom oko jezera

Bledsko jezero je okruženo stazom dugačkom oko šest kilometara, tako da je prikladna za vožnju bicikla i šetnju, bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji. Ovo je najbolji način da vidite Bledski dvorac i Vaznesenjsku crkvu iz različitih uglova. Teško da ćete se umoriti od pogleda na jezero Bled. Biciklizam je ovde veoma popularan. Međutim, kao i u blizini većine evropskih jezera, ovde često pada kiša, čak i leti, pa je najbolje da ponesete kabanicu.

 

Idite na vidikovac

Evo još jednog odgovora na pitanje šta videti na Bledu.Oko Bledskog jezera postoji petnaest uređenih staza sa putokazima, ali je najbolje da se prošetate Osojnicom, koja vodi do najboljeg vidikovca u okolini. Šetnje ovim stazama mogu trajati i do tri sata. U slučaju da ste zaboravili da ponesete prikladnu obuću za mnogo hodanja, možete otići samo i do zamka, odakle se pruža predivan pogled na jezero.

Ostrvo u Bledskom jezeru

Ovo malo ostrvo kao da doziva sa jezera i nezaobilazna je atrakcija koju mora videti svako ko dođe na jezero Bled . Na ostrvu se nalazi Vaznesenjska crkva i mali muzej, ali je najveće uzbuđenje doći ovde gondolom (pletnom). Pletna će vas dovesti na južnu stranu ostrva, Južne stepenice (Južno stopnišče), sagrađene 1655. godine. Ovo stepenište ima 99 stepenika i lokalna je tradicija da mladoženja prenese svoju nevestu preko svih 99 stepenika.

Sam ulazak na ostrvo se ne plaća (osim što morate da platite prevoz), i ovde možete lutati i posetiti kafić i prodavnicu suvenira. Ulaz u crkvu se plaća.

Vaznesenjska crkva

Barokna Vaznesenjska crkva je sagrađena u 17. veku, ali se na tom mestu nalazila stara crkva iz 9. veka, tako da se još uvek mogu videti fragmenti nekih fresaka iz 15. veka, veliki zlatni oltar i deo stare kapele. U velikom zvoniku se nalazi „zvono želja“ i smatra se da će vam se ispuniti želja ako je poželite i povučete zvono (očekujte celodnevnu zvonjavu tokom turističke sezone). Ulaznica u crkvu se plaća, a ona podrazumeva i odlazak u nedavno restauriranu kupolu sa satom.

Vožnja čamcem po jezeru

Svakako nezaobilazna stvar koju morate uraditi ako se nekada nađete ovde jeste vožnja čamcem. Postoji nekoliko opcija i tura – najčešće vožnja do crkve ili oko celog jezera. Ako volite veslanje, možete iznajmiti i čamac kojim ćete sami upravljati.

Piknik na Bledskom jezeru

 Još jedna stvar koju obavezno morate uraditi: uzmite pakovanje piva ili flašu vina i grickalice i posmatrajte zalazak sunca (mada će u mnogim slučajevima to biti magla) nad ostrvom u jezeru.