Čas istorije i smaragdno more

U krfskom kanalu, na malom ostrvu i poluostrvu, krije se jedna posebna kulturno-istorijska prilika koja već vekovima poziva turiste da je posete, posebno nakon kupanja u prelepom smaragdnom moru albanske Sarande

Butrint je drevni grad, svedok jednog izuzetno važnog dela istorije ne samo Mediterana, već i starog sveta. Grad predstavlja jednu od najposećenijih kulturno-istorijskih destinacija u Albaniji, a turistima je izuzetno zgodan za posetu jer se nalazi na samo dvadesetak kilometara udaljenosti od poznatog letovališta Saranda.

Prema predanju, grad su osnovali čuveni Trojanci prilikom povlačenja od moćnih neprijatelja, kako bi se sačuvali i odmorili za narednu bitku, jer je Troja nestala u požaru.

Njegova istorija najverovatnije datira iz osmog veka pre nove ere, a stari grad čuva nasleđe svih kultura koje su ga osvajale, i svaka od njih je dala svoj doprinos po čemu je ovaj grad i jedinstven. Od helenističke, rimske, vizantijske i otomanske kulture, svaki trag je vidljiv i danas, što je lokalitet i preporučilo da bude na listi Uneskove svetske baštine. Na lokalitetu su pronađeni kameni čekić i osovina koji datiraju još iz druge polovine drugog milenijuma pre nove ere, možda i nastariji predmeti pronađeni u ovom delu Evrope.

U blizini Butrinta se nalazi i Nacionalni park Butrint koji se prostire na oko 100 kilometara kvadratnih, a obuhvata brojna jezera, močvare i ostrva. Posebno je značajan po činjenici da u njemu živi više od 1200 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke autohtone i žive samo tu.

Postoje brojne turističke ture obilaska parka i grada, posebno iz obližnje Sarande, pa je svaka preporuka da to i uradite, ukoliko se nađete u blizini. Ostaci velikog amfiteatra, bazilike, moćnih zidina i zamka koji svedoče o slavnim vremenima neće vas ostaviti ravnodušnim sigurno.