Dobre vesti iz Grčke – OTVARAJU SE GRANICE ZA SRPSKE TURISTE

Na sastanku srpske ministarke za turizam Tatjane Matić i njenog grčkog kolege Harisa Teoharisa održanom 29. marta u Beogradu potpisan je sporazum o uslovima pod kojima će srpski turisti ovoga leta moći do svojih omiljenih letovališta na Jonskom i Egejskom moru. Granice će tako za turiste iz Srbije zvanično biti otvorene 14. maja, a prema očekivanju zvaničnika, radiće dva prelaza na granici sa Severnom Makedonijom, a funkcionisaće i ruta preko Bugarske. Po potpisanom sporazumu, Grci će priznavati sertifikate o vakcinisanju u Srbiji, bez obzira da li se radi o vakcinama koje priznaje EU ili su one ruske, odnosno kineske.

Za sve one koji nisu vakcinisani biće potrebam PCR Ili neki od jeftinijih (anitgeskih) testova kojim će se dokazivati da putnik nije pozitivan ili da je preležao coronu i ima antitela. Ono što će posebno obradovati roditelje jeste podatak da za decu do 10 godina starosti nije potreban nikakav test.

Pored sastanka sa ministricom Matić, Teoharis je razgovarao i sa Aleksandrom Seničićem, direktorom Yut-e koja je reprezentativni predstavnik turoperatora u Srbiji, a osnovna tema je bila kako izbeći moguće probleme sa zamenskim putovanjima, jer poznato je da su mnoge agencije
prošle godine avansno prebacile novac grčkim partnerima za finansiranje sezone koje nije bilo.
Kako nezvanično saznajemo, postoji obećanje, grčke strane za utvrdjivanje prioriteta pri ugovaranju tamo gde postoje neizmirene finansijske obaveze.
Kako će to funkcionisati u praksi, pokazaće vreme pred nama.

Izvor: Đorđe Mihajlović, Glavni i odgovorni urednik