Duhovnost i kultura Nacionalnog parka Krka

Ostrvce Visovac se nalazi u istoimenom jezeru, i spada u najvažnije prirodne i kulturne vrednosti Hrvatske. Turisti ga uglavnom posećuju kako bi uživali u njegovoj posebnoj lepoti, međutim, njegov glavni adut jeste odsustvo buke i neka posebna energija koja vraća svet u duhovnu vertikalu

Visovac se nalazi u Visovačkom jezeru, smeštenom između Roškog slapa i Skradinskog buka u Nacionalnom parku Krka. Ovo ostrvce je oduvek bilo posebno, i njegovo mesto je sigurno u srcima svih ljudi, bilo da žive u blizini, bilo da su ga bar jednom posetili.

Visovac su najprije naselili eremiti, monasi reda Svetog Augustina, koji su tu izgradili samostan i manastiri posvećen Svetom Pavlu apostolu, da bi nakon njih ovde svoj mir našli franjevci.

Od sredine 15. veka ovde se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke, koji sa okolinom čine neraskidivu i posebno lepu celinu. Samostan ima vrednu arheološku zbirku, kao i zbirku istorijskih predmeta, ali takođe i biblioteku sa vrednim knjigama.

Izvor: tumagazin.rs