Garaško Jezero na Bukulji – Biser Šumadije

Garaško jezero je veštačko jezero napravljeno 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka, za potrebe vodosnabdevanja Aranđelovca i okoline.

Garaško jezero se nalazi na obroncima planine Bukulje, na oko 400 metara nadmorske visine.Površina jezere često varira, a najčešće se kreće oko 65 hektara. Sastoji se od tri kraka: Milićevići, Lekići i Vrbe, koji su nazive dobili po potopljenim zaseocima sela Garaši i Jelovik. Jezero karakterišu strma obala sa jedne strane i potpuno pristupačna obala sa druge. Dno jezera je tvrdo sa blagim kanjonima duž nekadašnjih rečnih tokova.

Najveća dubina jezera je preko 20 metara. Riblji svet je poprilično raznolik, pa su u jezeru prisutni šaran, som, klen, smuđ, amur, crvenperka i tako dalje. Ribolovci i ljudi koji vole da uživaju u prirodi, veoma često posećuju ovaj šumadijski biser. Na ovom jezeru je uhvaćena štuka težine 19,6 kilograma i trenutno drži nezvanični državni rekord.

Graško jezero je udaljeno svega 80 kilometara od Beograda i 10 kilometara od Aranđelovca. Do njega se može doći putem Aranđelovac-Belanovica-Ljig. Nedaleko od jezera se nalazi bazen sa ugostiteljskim objektom i sportskim terenima za odbojku na pesku i mali fudbal.

Izvor: srbijapodlupom.com