Herceg Novi dobija panoramski lift od Šetališta do Dvorane park

Odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom na poslednjem zasijedanju dali su zeleno svjetlo za izgradnju panoramskog lifta, koji će povezivati šetalište i gornji dio grada, a riječ je o dugogodišnjoj ideji, za koju je Opština još prije desetak godina raspisala konkurs za projektno rješenje.

Sekretar za prostorno planiranje i izgradnju Vladislav Velaš informiše da će lift biti pozicioniran na dijelu šetališta kod Bokine plaže, dok bi gornja platforma bio plato ispred Dvorane park.

  • Dobra stvar je što je ta lokacija već ispitana jednim konkursnim radom u deceniji iza nas, gdje je više radova stiglo na tu temu. Žiri je imao uvida u sve te radove, a svima su nam dostupna na rješenja i siguran sam da ćemo izabrati najbolje, odnosno jedno od tih prvorangiranih ili upravo prvorangirano – navodi on.

Iako gotovo svako novo idejno rješenje za izmjenu vizure grada kod dijela ljudi izaziva negativne komentare, lift će, kako smatra Velaš, biti koristan građanima i turistima i Novljani će ga prihvatiti.

  • Svi znamo koliko je teško u ljetnoj sezoni popeti se sa šetališta ili sa obale do Starog grada i još dalje ka visočijim naseljima, pogotovo roditeljima sa malom djecom ili starijim osobama koje imaju zdravstvenih problema. Očekujem da će ovo biti, osim što je jako potreban objekat, i buduća atrakcija, po kojoj Herceg Novi možda postane i poznat – kazao je Velaš.

Ideja za izgradnju panoramskog lifta stara je više od pola vijeka, a potekla je od poznatog jugoslovenskog arhitekte Nikole Dobrovića, koji je projektovao Dječje odjeljenje Instituta i zgradu gradske Pošte u Herceg Novom.

Izvor: rthn.co.me

Foto: Unsplash