Hortillonnages, grad plutajućih vrtova

Ortionaž je jedno divno selo koje je izrezbarila reka Soma, praveći uske i krivudave kanale. Njih ima preko 110 kilometara dužine, i zbog toga ovaj deo Francuske nazivaju još i “Severna Venecija”
Ortionaž(Hortillonnages) je grad plutajućih vrtova, i nalazi se na severu Francuske. Poznat je po svojim kanalima koje je kroz naselje napravila reka, stvarajući jednu pravu urbanu plutajuću baštu.

Grad zauzima površinu od oko 300 hektara, i nastao je kad su meštani počeli da kopaju treset iz močvarne zemlje kako bi ga koristili kao đubrivo. Tokom vekova, složena mreža rovova koje su iskopali se punila vodom iz neprestanog toka reke Some(Somme), stvarajući zamršenu mrežu kanala.

Na vodenim putevima koji su tako nastali stvaralo se puno malih plodnih ostrva, danas poznatih kao “plutajuće bašte”. Ove zaista zanimljive vrtove stanovništvo već osam vekova koristi za kultivisanje biljaka i za rekreaciju. Ostrvca su obrađivali uzgajivači poznati kao “hortillons”, što je stara reč za ljude koji su obrađivali vrtove, odnosno bašte.
U prošlosti je postojalo nekoliko stotina takvih mastora, a vremenom se to zanimanje izgubilo i zaboravilo. Danas postoji samo oko desetak baštovana sa punim radnim vremenom koji uzgajaju useve u ovom mestu. Oni proizvode sve, od povrća, voća, do najšarenijeg cveća. Sve je uglavnom organskog porekla, zemlja je ovde blagoslovena, plodna je i reka je prirodno navodnjava.
Ovaj kraj danas turistima nudi ne samo odličnu hranu i turističke sadržaje, več i niz drugih stvari. Ovde se u toku godine postavljaju brojne umetničke instalacije, a sama priroda okolo pruža najbolji prirodni resurs ne samo za opuštanje, već i za programe obrazovanja i brojne radionice koje posečuje veliki broj ljudi.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: Pixabay