HRAM SVETOG SAVE U BEOGRADU – NAJVEĆA ŽIVUĆA PRAVOSLAVNA CRKVA

HRAM SVETOG SAVE U BEOGRADU
NAJVEĆA ŽIVUĆA PRAVOSLAVNA CRKVA

Saborni hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu je najveća crkva pravoslavnog srpskog naroda, ali je i najveći pravoslavni hram u svetu koji je u upotrebi. Izgradnja ove svetinje je počela davne 1935. godine, da bi je zaustavo drugi svetski rat, a potom i dolazak komunista na vlast. Tek 1984. godine krenulo se s novim radovima da bi gradnja bila okončana u maju 2004. a od 2016. do 2020. godine trajalo je živopisanje u tehnici zlatnog mozika koji pokrivaju čitavih 12000 m2. Zanimljivo je napomenuti još jedan podatak vezan za izgradnju, a to je da je kupola hrama teška 4ooo tona upotpunosti uradjena na zemlji i 1985. godine podignuta na visinu od 40 metara.

Crkva je podignuta na mestu na kome se pretposavlja da su po naredjenju turskog vezira Sinan paše 1595. godine donete iz manastira Mileševa mošti prvog srpskog arhiepiskopa i svetitelja Svetog Save i tu spaljene. Kao jednoj od najvažnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda Sv. Savi je pravoslavni narod podigao ovaj hram u kome je, po rečima vladike Stefana Šarića, sabrano sve najbolje što je narod stvorio kroz vekove na poljima duhovnosti, kulture i državotvorne ideje.

Podignut na uzvišici Svetosavskog platoa, hram dominira nad Beogradom, jer mu je i zemaljski krst visok blizu 78,5 metra, a za kratko vreme, osim vernika, postao je i nezaobilazno odredište i brojnih gostiju Beograda, kao i turista iz čitavog sveta.

Autor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović