In memoriam Đorđe Balašević

Foto: Srbija Danas

Vest o smrti Đorđa Balaševića odjeknula je brzo, i potresla je mnoge. Balaševićevi sugrađani okupljali su se u centru Novog Sada kako bi upalili sveće i oprostili se od svog sugrađanina. Međutim oni nisu bili jedini. Ceo region bivše Jugoslavije je u žalosti zbog smrti najpoznatijeg kantautora na ovim prostorima. U brojnim su se gradovima na svoj način oprostili od njega.

Pesmom su se od Balaševića oprostili u Splitu, Zagrebu, Sarajevu, Puli, Mariboru i drugim gradovima. U Crnoj Gori i Makedoniji građani su mu paljenjem sveća i odlaganjem cveća odali počast.

U Zagrebu građani su učinili ono što je Balašević u svojoj pesmi rekao da želi da uradi – “da našvrlja bećarac na ćirilici”.

Na skupu nazvanom „Skoplje za Balaševića“ na velikom video platnu su emitovane fotografije poznatog muzičara, dok su se u pozadini čuli njegovi najveći hitovi.

Građani Sarajeva okupili su se na platou Skenderije kako bi odali počast Balaševiću.

Organizovan je mini koncert za Đoleta, i okupljeni horski izvode njegove pesme. Oni koji nisu u prilici da dođu na sam plato, pozvani su na balkone i prozore.

Obožavaoci su se okupili i na železničkoj stanici u Puli, „mestu zbivanja“ njegove čuvene pesme „Oprosti mi, Katrin“. Puljani su na peronu palili sveće u znak sećanja na čuvenog kantautora.

U 19 sati građani su se okupili i kod dvorane na Višnjiku, u Zadru, gde je Balašević održao koncert 2017.

Poslednju počast Balaševiću odali su i Riječani, koji su na Korzu zapalili sveće.

Izvor:

Tekst i Foto: https://rs.n1info.com/