Kađenica – Srpsko gubilište i svetilište (crkva-pećina)

Kađenica je mala crkva smeštena u jednoj od pećina Ovčarsko-kablarske klisure, udaljena od Čačka dvadeset kilometara. Nalazi se u zapadnoj Srbiji, uz samu desnu obalu Zapadne Morave, na tridesetak metara od vode, u ataru sela Dljin. Ova crkva-pećina je deo srpske Svete gore.

Crkva-pećina Kađenica je pod upravom manastira Preobraženje, koji takođe pripada srpskoj Svetoj gori. Svake godine 28. juna, to jest na Vidovdan, se vrši parastos – molitva za pokojnike.

Kako je nastao naziv „Kađenica“?
Za vreme Hadži Prodanove bune, koja se desila 1814. godine, narod je bežao od Turaka i jedini zaklon koji su pronašli bila je ova pećina. Turci su otkrili njihov zbeg, pa su na samom ulazu u pećinu naređali slamu i grmlje, koje su potom zapalili. Narod se ugušio dimom odnosno kadom i upravo tim događajem nastao je naziv „Kađenica“.

Kosti ubijenih su bile u pećini sve do 1936. godine. Te godine su prebačene u dva sarkofaga to jest u dve kamene grobnice koje se nalaze u istoj toj pećini. Ova dva sarkofaga se nalaze ispod Hristovog raspeća u oltarskoj apsidi. To se desilo po zahtevu tadašnjeg vladike žičkog Nikolaja Velimirovića.

Mali broj ljudi je čulo za ovu pećinu, ali oni koji jesu je često nazivaju i „srpsko gubilište i svetilište“.

Izgled Kađenice
Sam prilaz pećini je imao dva veća uređenja. Prvo uređenje je bilo pred početak Drugog svetskog rata, zatim 1991. godine. Danas je prilaz pećini omogućen. Ispred pećine se nalazi veliki, krst koji se može videti iz daleka. Površina pećine iznosi oko pedeset metara kvadratnih, sa nekoliko manjih „džepova“. Glavna dvorana, odnosno kapela, je sakralno-spomenički prostor. Kapela je dobro osvetljena, jer je u zidu Kađenice izbijen prozor.

Kako doći do crkve-pećine Kađenica?
Prateći magistralni put Čačak-Užice prolazi se pored banje Ovčar. Prateći isti put prolazi se kroz tunel posle kojeg se, na udaljenosti od oko pola kilometara, nalazi stari železnički most. Preko mosta se može kretati isključivo pešaka. Nakon prolaska preko mosta postoji skretanje desno. Idući tim putem, desetak minuta pešice, nailazi se na putokaz i strme stepenice koje vode do pećine.

Šta još obići posetom crkve-pećine Kađenica?
Tokom posete crkvi-pećini Kađenica, trebalo bi obići još mnoga mesta u njenoj okolini. Kao što je već navedeno, Kađenica se nalazi na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure.

Sama klisura krije mnoge lepote koje privlače turiste. Planine Ovčar i Kablar su izuzetno bogate biljnim i životinjskim svetom, a imaju i obeležene planinarske staze.
Takođe, postoji i veliki broj drugih pećina koje privlače pažnju turista.
Srpska Sveta gora – osim Kađenice, srpskoj Svetoj gori pripadaju i manastiri: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Svete Trojice, Sretenje, Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje Presvete Bogorodice i crkva Savinje.
Ovčar banja – na teritoriji ove banje se nalazi Kađenica.
Tri jezera – Parmenac, Ovčarsko-kablarsko jezero i Međuvršje.
U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgledaju put koji vodi ka pećini Kađenica, kao i sama pećina:

Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 1: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 2: nepoznato

Foto 3: glaszapadnesrbije.rs

Foto 4: instagram@srbija.uzduz.i.popreko

Video: YouTube-Iz mog ugla-P.Bozin