Krk Food Story i električne bicikle

Morski pršut; šurlice s kvarnerskim škampima; salata od bifteka i ovčjeg sira; pašteta od pršuta, lješnjaka i mladog sira; janjeće sarmice u vinovoj lozi; brodet od sipe; grilani krakovi hobotnice; lumbul punjen šparogama; sladoled od vina žlahtine, dio su raskošne ponude koja vas od 21.5.-20.6.2021. tijekom manifestacije Krk Food Story čeka u 30-ak restorana otoka Krka.

Otok Krk je poznat po prelijepim vizurama, bogatoj povijesnoj ostavštini, netaknutoj prirodi, atraktivnoj ponudi autohtonih specijaliteta i vina te brojnim mogućnostima aktivnog odmora. Premrežen je pješačkim i biciklističkim stazama ukupne dužine preko 500 km. Više o biciklističkim – cestovnim, trekking i MTB stazama otoka Krka možete pronaći u aplikacijama KRKbike i KRKhike.

Novi otočni projekt su Eko otok Krk e-bicikle koje možete posuditi u jednom otočnom središtu, a vratiti u drugom. Na raspolaganju je 80 e-bicikli, a na stanicama zaiznajmljivanje možete napuniti i laptop ili mobitel. E-biciklama možete pristupiti preko aplikacije Go2Bike.

Ukoliko do restorana koji sudjeluju u Krk Food Story dođete na e-bicikli, zatražite od svojih domaćina vaučere koji vam omogućuju da se vrijeme provedeno u restoranima odbije od cijene najma e-bicikli.

Od škampi u skuti u Malinskoj, do šparoga i jadranskih lignji u portu u Njivicama, treba vam primjerice 20 minuta vožnje biciklom, od Njivica do čaše vina žlahtina u Vrbniku i sladoleda od vina žlahtine trebate voziti sat vremena, još sat vremena treba vam iz Vrbnika do delicija s janjetinom i grilane hobotnice u Baški ili pola sata do raviola sa skutom i grdobine u vinu u Puntu. Od Baške vas do janjećeg pršuta ili ribarske buzare u gradu Krku dijeli sat vremena bicikliranja, a iz Punta su oni udaljeni od vas, niti pola sata vožnje. U kasnom popodnevu možete uživati u Klimnu uz proljetni quiche sa skutom i ljubicama, potom se provozati 20 minuta do kolača presnac u Šilu, a večer provesti uz tatar od tune, u 17 km udaljenom Omišlju.

Varijacije su brojne, na Krk Food Story-u možete provesti dane i dane u spoju aktivnosti, finih okusa i prekrasnih vizura.

Tijekom Krk Food Story, 30-ak restorana nudi ukupno oko 150 specijaliteta među kojima su i brojne delicije koje su gastronomima dovoljan razlog za dolazak na otok Krk.

Ljubitelje krčke janjetine, koja se hrani aromatičnim, vjetrom posoljenim samoniklim travama, u restoranima čekaju: pršut i kobasice od janjetine; janjeće sarmice u vinovoj lozi; punjeni janjeći vrat; janjetina pod pekom i na ražnju; specijaliteti s janjećim iznutricama; janjetina kuhana s krčkim povrćem te brojne druge delicije.

Krčki pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU. Sazrijeva na krčkoj buri, posoljen morskom soli s začinskim biljem. Ako vas zanima kako se pršut proizvodi, i želite ga kupiti na njegovom izvorištu, posjetite Kuću krčkog pršuta u mjestu Vrh.

Društvo pršutu na pladnju često radi krčki ovčji sir. U proizvodnji OPG Magriž ovčji sir sazrijeva u orahovom lišću ili mu aromi doprinose aromatični krčki ružmarin, kadulja i smilje.

Pladnjevi s pršutom i sirom su uobičajeno predjelo u gotovo svim restoranima otoka Krka. I ovčja skuta spada među gastronomske adute otoka, sa njom se rade umaci, pune palačinke te je sastavni dio tradicionalne lokalne slastice presnac – kolača od mladog ovčjeg sira.

Otok Krk je okružen Kvarnerskim morem, a delicije morskog porijekla su aduti gotovo svih otočnih restorana. Hobotnica se često priprema na salatu ili kao carpaccio, njezine krakove se peče na grilu, a sušena priprema na gulaš. Lignje se najčešće nudi na žaru s krčkom blitvom i krumpirom ili punjene sa škampima ili pršutom. Ponuda riba je opsežna, sitna plava riba se nudi marinirana, na žaru i na ražnjiću.

Tunu možete probati kao tatar; pripremljenu kao odrezak na žaru ili zapečenu u sezamu. Školjke se najčešće priprema na buzaru. Kvarnerski škampi su delicija na koju su domaćini posebno ponosni, priprema ih se na žaru, na buzaru ili s domaćom tjesteninom, a može ih se naći i marinirane u soku od agruma, u ribljim juhama i kao sastavni dio umaka za lokalne tjestenine.

Tradicionalna domaća tjestenina su šurlice koje na iglama za pletenje pripremaju krčke domaćice. Možete ih pronaći u gotovo svim krčkim restoranima i konobama, a servira ih se s brojnim varijantama ribljih i mesnih umaka.

Otok Krk poznat je i po svojim nagrađenim maslinovim uljima i vinima proizvedenim iz autohtone sorte grožđa žlahtina.

Lokacije na kojima se nude spomenute delicije, možete saznati otvaranjem linka Zajednički meni Krk Food Story.

Iz ponuda restorana po turističkim središtima, posebno izdvajamo:

U Njivicama, restoran RIVICA nudi niz atraktivnih delicija od plodova mora, a među njima su i sirove morske strasti (carpaccio od morskih plodova, riba, rakova i školjki), krem juha od škampa i hlapovi iz vlastitog akvarija.

U piceriji BUKALETA i restoranu LOUNGE BAR VEYA možete naručiti ražnjiće od srdela te niz salata, rižota i šurlica. U ponudi je i tradicionalni kolač – krčki presnac.
Restoran BOURBON GRILL ističe jela od odležanog mesa black angus goveda te tuna steak u umaku od naranče i meda.

U Omišlju, u restoranu MARIS nude tatar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet.

U Malinskoj, u konobi BRACERA preporučamo makarune sa sipom „na črno“, jela ispod peke te morske delicije iz vlastitog ulova.

U konobi FERAL uz šurlice i makarune s gulašom i sipom, nude teleći ossobucco te riblji škartoc s povrćem.
MULINO ističe tartar od tune na posteljici od avokada te delicije s jadranskim lignjama i škampima.

Restoran NOŠTROMO, Malinska nudi juhu od mlade janjetine i janjetinu lešo; gospodsku juhu s ribama, školjkama i škampima; fritaju s lukom i slanim inćunima i palačinke sa skutom.

U restoranu PRIMORSKA KOLIBA nudi se skuta sa jadranskim škampima i emulzijom od agruma, salata od morskih plodova s bobom; hobotnica s peštom od boba i smokve u sansigotu s kremom od krčke skute.
Grad Krk obuhvaća prilično široku područje, pa tako s njegovog područja u Krk Food Story sudjeluju i ugostiteljski objekti u Vrhu, Milohnićima i Korniću.

U KUĆI KRČKOG PRŠUTA, možete uživati u pašteti od pršuta suhih smokava i oraha, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i proljetnim krčkim povrćem te šurlicama s krčkim pršutom, gljivama i domaćom salsom.

U konobi POD PREVOLT u Milohnićima u ponudi je juha od koprive, marinada od srdela, brudet od sušene hobotnice, janjetina na gulaš ili pod pekom te palačinke sa skutom i medom.
Konoba PUD BREST, Milohnići nudi pečenu janjetinu s prilogom; gulaš sa šurlicama; šurlice s dimljenim dagnjama, kozicama i šparogama; pileći žgvacet s makarunima; juhu od tikvica; brudet s palentom te palačinke sa skutom.

Konoba OPG MAGRIŽ, Kornić ponosi se ovčjim sirevima iz vlastite proizvodnje te jelima s janjećim iznutricama – dopričićem i jetricom.

U gradu Krku, konoba ŠIME nudi proljetnu salata s jadranskim kozicama; šurlice sa škampima i blitvom; škampe na ražnjiću; jadranske lignje na padelu te ribarsku buzaru.

VOLSONIS ima u ponudi janjeći pršut; pršut od jelena; pršut i rebarca od crne svinje iz vlastite proizvodnje; kaštradinu (sušena janjetina kuhana s kiselim kupusom ili broskvom); sarmice od domaće janjetine u listu vinove loze; crni rižoto od sipe; domaće raviole punjene janjetinom ili mesom crne svinje te niz drugih delicija.

U Puntu restoran MARINA uz niz delicija od namirnica lokalnih proizvođača i ribara nudi carpaccio od hobotnice; raviole sa skutom u umaku od šparoga; crne njoke od sipe s lososom i rajčicama te teleći carpaccio s naribanim ovčjim sirom i crnim tartufom.
Konoba SIDRO u ponudi ima salatu s biftekom i ovčjim sirom; grdobinu u vinu žlahtina s krumpirom; filet tune na žaru sa krčkim biljem; lignje punjene sa pršutom, rižom, lignjama i škampima; carpaccio od hobotnice; šurlice sa škampima i pršutom te brudet od sipe s palentom.

U RAGUSI se posebno ponose stake-ovima black angus iz svog dry agera i BBQ rebarcima.

Restoran BOCOON nudi janjeću potkoljenicu; šurlice sa škampima; tuna steak i biftek Bocoon.

U Baški u Heritage hotelu FORZA nude Heritage burger; “Škartoc” – file brancina s krumpirom i povrćem; pečene krakove hobotnice; janjeći kotlete i medaljone od svinjetine u umaku od kadulje.
U gostionici BAG u ponudi su juha od šparoga s ricotta sirom; bruschette s hobotnicom; šurlice sa šparogama, porilukom i škampima; krakovi hobotnice na žaru te janjeći kotleti s mladim povrćem.

U CICIBELI tris čine riblji mousse, koktel sa škampima i hobotnica na salatu, a iz bogate ponude izdvajamo dinju mariniranu u ginu s krčkim pršutom i sirom; domaće kozice u dijon senfu i whisky-ju; domaće šurlice s kvarnerskim škampima i vongolama; tunu na žaru s blitvom i janjeće kotlete.

Konoba PLACA, specijalizirana je za hladna jela s dimljenim i mariniranim namirnicama, pa se kod njih može naći morski pršut (hladno dimljena tuna na rukoli); proljetna plata s janjećom kobasicom i ovčjim sirom; dimljena tuna i dagnje, marinirane kozice, hobotnica i inćuni te salata s dimljenom skušom i mladim lukom.
Restoran MOŠUNA, Draga Bašćanska na svom ražnju vrti janjetinu i odojke, a nudi i bikove obraze, pečenu teletinu, juneća i svinjska rebra te pačja prsa u umaku od naranča i šljiva. Janjeća koljenica se kod njih peče na niskoj temperaturi 8 sati, a janjetina je s pašnjaka iznad restorana.

U Vrbniku, Konoba ŽLAHTINA-GOSPOJA ima u ponudi šurlice i makarune s različitim gulašima, pečenu vrbničku janjetinu, presnec i palačinke s orasima u šatou od žlahtine te domaći sladoled od vina žlahtine.

Konoba LUCE nudi janjeću juhu, žgvacet sa šurlicama i janjeće pečenje; domaće raviole sa šparogama i skutom; salatu od hobotnice sa šparogama i feta sirom te krčki ovčji sir i slane inćune u maslinovom ulju.
Restoran VINOTEL GOSPOJA nudi meni koji se sastoji od mariniranih kvarnerskih škampi; punjenog janjećeg vrata na finoj palenti i čokoladnog kolača od crnog vina Gospoja na kremi od cimeta, sve upareno s vinima Gospoja.

U Šilu, ureestoranu NEPTUN ŠILO nude makarune ili šurlice sa škampima ili goveđim gulašom, brudet od jadranske sipe s palentom te crni rižoto.

Restoran PORTIĆ uz domaću foccaciu nudi krčki pršut i sir, lignje na žaru te zapečene palačinke s krčkom skutom.
Iz ponudebistroa MACAO ističemo: paštetu od škampi; carpaccio od mrkača; bruskete s rikulom i inćunima; tunu u sezamu; file orade u umaku od aromatiziranog putra i vrbničke žlahtine, teleći kare u umaku od škampi te presnac.

Kreativna razigranost krasi kuhinju restorana SLAMNI, Klimno pa tako nude: proljetni quiche sa skutom i ljubicama; juhu od heljde sa šparogama i njokićima; lumbul punjen bodulskim šparogama s divljim rižotom; proljetno-cvjetnu salatu “Slamni” te šarene kocke od skute.

Krk Food Story se realizira u suradnji TZ otoka Krka, lokalnih TZ-a TZG Krka, TZO Omišalj, TZO Punat, TZO Baška, TZO Malinska – Dubašnica, TZO Vrbnik, TZO Dobrinj, ugostitelja, Gastronauta i Ponikve eko otok Krk.

Sva jela su u ponudi do 20. lipnja, a dio njih ostaje i trajno na menijima krčkih restorana.

Izvor: https://www.gastronaut.hr/

Urednica:  Karin Mimica, prof.

Foto: https://www.gastronaut.hr/