Kućica na Drini – Simbol Bajine Bašte

Kućica na Drini ili Kućica na steni se nalazi u Zapadnoj Srbiji. Smeštena je ispod obronaka planine Tare, na steni, na reci Drini i predstavlja simbol gradića Bajina Bašta, od čijeg centra je udaljena 2 kilometra.

Šta je i šta predstavlja kućica na Drini?
S obzirom na to da je kućica smeštena na veoma interesantnom mestu, uz čiju prirodu se neverovatno dobro uklopila, privlači veliku pažnju turista. Kućica je prvo predstavljala mesto odmora i mira, gde su mnogi usavršavali svoje plivačke i kajakaške sposobnosti. Zatim je nastala ideja da se iskoristi to što je kućica na takvoj lokaciji, tako što se počela odvijati manifestacija svakog jula. U pitanju je Drinska regata, koja okuplja ljude iz celog sveta.

Kućica na Drini i njena istorija
Ova kućica krije simpatičnu priču o svom nastanku. Leta 1968. godine, grupa dečaka je dobila ideju da od dasaka, upravo na ovom mestu, napravi kućicu, kako bi se zaštitili od sunca. Njihovu ideju je realizovao Milija Mandić Gljiva. Nažalost, u jesen iste godine, Drina je odnela daske i uništila kuću. Ova izvanredna ideja je i dalje živela, sve dok se ponovo, odmah iduće 1969. godine, nije ostvarila. Napravljena je nova kućica od novog materijala.

Nabujala Drina je svojim vodostajima nekoliko puta rušila kućicu, a ona je bila izgrađivana iznova i iznova. Kada je bila srušena 1999. godine, njena obnova je čekala tek 2005. godinu, kada su na steni izlivene dve betonske grede, koje su služile kao čvrsta osnova kućici. Zbog poplava 2010. godine je došlo do ponovnog uništenja kućice, a to je ujedno bilo i poslednje uništenje. 2011. godine je obnovljena i kućica upravo takva i dan danas živi i predstavlja simbol Bajine Bašte.

Zanimljivosti o kućici na Drini
Zanimljivo mesto na kom se nalazi, učinilo je ovu kućicu veoma interesantnom čitavom svetu. 2012. godine postaje popularna i poznata u čitavom svetu i tada počinje da privlači široku masu. Neke od zanimljivosti vezanih za nju su:

Časopis „ Nacionalna geografija“ ovoj kućici posvetio određeni broj časopisa. To se desilo 2012. godine kada je u njihovom takmičenju proglašena za fotografiju meseca avgusta. Tada je kućica na Drini bila svetska atrakcija, pa joj je 2013. godine engleski „Daily Mail“ posvetio članak
Svrstana je u top 16 najčudnijih kuća na svetu od strane „Business Insider“ kompanije
Kućica na Drini ima mogućnost podizanja prednjeg i zadnjeg zida. To je osmišljeno kako bi reka, kada je veliki vodostaj, prolazila kroz nju, a ne udarala u nju

Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 1: instagram@gmr83

Foto 2: instagram@drinausrcu

Foto 3: instagram@sl0bodan

Foto 4: instagram@neshom