Malo tajnovito hrvatsko ostrvo

Susak je prava destinacija za odmor, ukoliko vas zanima mir, tišina i kristalno čisto more

Susak zauzima površinu od jedva 3,8 kvadratnih kilometara, nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, i radi se idealnoj destinaciji za odmor, ukoliko vas zanima odmor bez gužvi i ljudi.

Na ostrvu nema puno puteva, i celo područje je proglašeno biciklističkom zonom, pa vam automobil neće biti od velike pomoći. Glavno prevozno sredstvo je bicikl, eventualno skuter ili motor, ali samo ako ih na putovanje ponesete sa sobom.

Ostrvo se sastoji od samo dva naselja, Gornjeg i Donjeg Sela. Donje Selo je smešteno u luci i među meštanima poznato je kao Spjaža, a do obližnjeg Gornjeg Sela se stiže kamenim stepeništem koje je napravljeno početkom prošlog veka.

Nekad na ostrvu živelo i više od 1500 ljudi, dok danas ima možda 150 stanovnika, pa je gužva ovde misaona imenica. Zbog činjenice da je od lekovitog Lošinja udaljeno nešto manje od par kilometara, Susak je nekad bilo i poznato lečilište za decu i odrasle, kao idealno ostrvo za talasoterapiju, odnosno lečenje u kojem se koriste sve čari mora.

Na ostrvo se stiže brodskim linijama iz Rijeke i Malog Lošinja, i za šetnju po njemu će vam trebati možda par sati, pa je najbolje da ga tako i upoznate, Susak je idealno mesto za boravak u prirodi.

Izvor: tumagazin.rs