MEĐUNARODNI TURIZAM ĆE DO KRAJA 2024. GODINE DOSTIĆI NIVO PRE PANDEMIJE

Međunarodni turizam će do kraja ove godine dostići nivo pre pandemije kovida 19, a početne procene ukazuju na rast od dva odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u izveštaju Svetske trgovinske organizacije (UNWTO). Prema prvom ovogodišnjem Turističkom barometru te agencije Ujedinjenih nacija, međunarodni turizam je 2023. godinu završio na 88 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, s procenom od 1,3 milijarde međunarodnih dolazaka. Prihod od međunarodnog turizma u 2023. bio 1,4 milijarde dolara, što je na nivou od 93 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 1,5 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Najvažniji zaključci analize u izveštaju su da je Bliski istok predvodio oporavak u relativnom smislu kao jedini region koji je prevazišao nivoe pre pandemije u međunarodnim dolascima, i to za 22 odsto više nego u 2019. godini, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede. Zatim, Evropa je najposećeniji region na svetu, koja je dostigla 94 odsto nivoa iz 2019. godine, uz podršku unutarregionalne potražnje i putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država. Afrika je imala 96 odsto posetilaca u odnosu na period pre pandemije, a Amerika je dostigla 90 odsto, dok su Azija i Pacifik dostigli 65 odsto nivoa pre pandemije nakon ponovnog otvaranja nekoliko tržišta i destinacija.
Međutim, rezultati su različiti u zavisnosti od regiona, Južna Azija beleži oporavak od 87 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine, a severoistočna Azija oko 55 odsto. Kako se navodi u saopštenju, dostupni podaci pokazuju da nekoliko destinacija, uključujući velike, razvijene destinacije, kao i male i one u nastajanju, pokazuju dvocifreni rast međunarodnih dolazaka u 2023. u poređenju sa 2019. godinom, a četiri podregiona su premašila potražnju iz 2019: južna i sredozemna Evropa, Karibi, Centralna Amerika i severna Afrika.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da najnoviji podaci naglašavaju otpornost i brz oporavak turizma, s brojevima pre pandemije koji se očekuju do kraja 2024. „Oporavak već ima značajan uticaj na ekonomiju, radna mesta, rast i mogućnosti za zajednice širom sveta. Ovi brojevi takođe podsećaju na kritični zadatak uključivanja održivosti u razvoj turizma”, rekao je on.

Ukupni prihodi od izvoza od turizma, uključujući prevoz putnika, procenjeni su na 1,6 milijardi dolara u 2023. godini, što je skoro 95 odsto od 1,7 milijardi dolara zabeleženih u 2019. godini.
Prema UNWTO, međunarodni vazdušni kapaciteti i potražnja putnika oporavili su više od 90 odsto u odnosu pre pandemije do oktobra 2023, a globalne stope popunjenosti smeštajnih objekata dostigle su 65 odsto u novembru.

Kako se navodi u izveštaju, očekuje se da će turizam u Kini rasti u ovoj godini zbog viznih olakšica i poboljšanih vazdušnih kapaciteta.

Očekuje se da će Evropa ponovo imati dobre rezultate 2024. godine, u martu će se Rumunija i Bugarska pridružiti šengenskoj zoni slobodnog kretanja, a Pariz će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara u julu i avgustu.

Izvor: Politika.rs

Foto: Pixabay.com