Nacionalni park Brijuni

JEDINSTVENA PRIRODNA OAZA I KULTURNA BAŠTINA

Istra je zaista prelepi poluotok s koje god ga strane videli i doživeli. Sa istočne strane okružuju ga ostrva Cres, Rab i Krk, a na južnom špicu nalazI se arhipelag od 14 ostrva i ostrvaca nazvan Brijuni, a oni su prava biserna ogrlica oko ovog dela poluostrva.
Tragovi ovdašnje civilizacije zadiru u daleku predhrišćansku istoriju, da bi ovde tragove kasnije ostavili Rimljani, potom Iliri, Mlečani…da bi se pravi procvat desio dolaskom bogatih vizionara, Austrijanaca.

Nova epoha Velikog i Malog Brijuna, ostrva Vange i ostatka arhipelaga počela je sa Josipom Brozom Titom, u čije je vreme ovo bila zatvorena zona za obične smrtnike, a ovde su odsedali brojni njegovi gosti iz sveta politike, državnici, kao i mnoge javne ličnosti iz sveta.
Tu je, izmedju ostalog, potpisana Brionska deklaracija (Nehru, Naser. Tito) koja je označila potonji POKRET NESVRSTANIH.

Nedugo posle Titove smrti (1980.) Brijuni su 1984. prvi put otvoreni za javnost.
Potpisnik ovih redova je medju prvima posetio Brijune koji su, recimo i to bili mnogo uredjeniji nego danas. S obzirom da su oni danas nacionalni park i da raspolažu mnogo skromnijim svotama novca nego u vreme Maršala, sve je ipak u solidnom stanju.

U svakom slučaju, Brijune preporučujemo kao mogućnost za divan izlet, a jedini način za dolazak je brodom iz Fažane. Preporučujemo vam da se obavezno odlučite za paket koji podrazumeva prevoz brodom, turistički vožić i razgledanje uz vodiča. Na Velikom Brijunu možete iznajmiti i elektromobil ili bicikl.
Uživajte u fotosafariju, šumama lovora, izuzetnoj raskoši rastinja iz čitavog sveta,arheološkim lokalitetima, oprobajte se u golfu, a možete i odsesti u nekom od hotela ili vila.

Preporučujemo vam da posebno u vreme praznika blagovremeno obezbedite karte, jer je broj putnika na brodu ograničen.
Brijuni su ipak jedinstveni po mnogo čemu, zar ne?

Autor teksta i fotografija: Đorđe Mihajlović