Najviši vrh u Srbiji – Nije onaj na koji ste prvo pomislili

Da li znate koji je najviši vrh u Srbiji? Mi smo mislili da znamo, to jest, mislili smo da su nas u školi naučili tačnim informacijama. Svi mi, učili smo da je najviši vrh u Srbiji Đeravica na Prokletijama, sa nadmorskom visinom od 2656 metara. Međutim, ova informacije nije tačna. Postoji jedan viši vrh i to se zna već decenijama.

Ako nije Đeravica, koji je najviši vrh u Srbiji?
Najviši vrh Srbije nalazi se na Kosovu i Metohiji, na Šar-planini. Vrh Velika Rudoka je najviši vrh Srbije, sa izmerenom nadmorskom visinom od 2660 metara. Do pre nekoliko godina i novijih merenja, važilo je da je vrh Velika Rudoka visok 2658 metara, što ga je takođe stavljalo na prvu poziciju, međutim, nigde u knjigama i među zvaničnim podacima niste mogli da pronađete ovu informaciju.

Šta je razlog ovoj grešci? Prema informacijama koje smo pronašli, glavni razlog zašto Velika Rudoka nije navedena kao najviši vrh Srbije jeste to, što do pre dvadesetak godina nije bila jasna granica između Srbije i Makedonije. Granica je određena pre dvadesetak godina, Velika Rudoka je ostala u granicama teritorije Republike Srbije, međutim i dalje je bila zapostavljena u udžbenicima. Tačnije, zapostavljena je i dan danas. Da je ovaj vrh najviši, znaju planinari, veći deo stručne javnosti, zna sada već i čitava internet zajednica u Srbiji, ali se još uvek čeka momenat kada će ova informacija biti zvanično objavljena i kada će deca i svi ostali početi da uče tačne informacije.

Šar-planina je jedan od prirodom najbogatijih delova naše zemlje. Nadamo se da će nepravda biti ispravljena i da će Šara dobiti još jednu titulu koju zaslužuje. Još jedan zanimljiv podatak nam kaže da se od 10 najviših vrhova u Srbiji, čak 5 nalazi na Šar-planini. Osim što je naša najviša planina, Šar-planina je poznata po velikom broju ledničkih jezera, raznovrsnom bilju i tako dalje. Poseban članak posvetićemo Šari.

U video prilogu ispod, možete pogledati kako izgleda vrh Velika Rudoka, kao i put do njega. Netaknuta priroda i velika nadmorska visina čine nezaboravno iskustvo za pamćenje.

Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto 1:  summitpost.org

Foto 2: 100countryhighpoints.com/

Foto 3:  facebook – Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj

Video: YouTube – Slobodan Stefanovic