NOVA ČAROBNA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SV. IVANU ZELINI

Sv. Ivan Zelina postaje odredište za istraživanje i uživanje u skrivenom, čarobnom svijetu prirode, a sve atrakcije su na dohvat ruke u novoj informativnoj brošuri za privatne iznajmljivače

Turistička zajednica Sv. Ivan Zeline predstavila je  u Izletištu Vina Kos Jurišić  turistički projekt Čarobni zelinski vilinski park. U suradnji s privatnim iznajmljivačima projektom se povezuje objekte privatnog smještaja u Sv. Ivanu Zelini s bogatom prirodnom baštinom, ali i legendama koje se uz nju vežu.

Trideset i jedan smještaj obilježen je s 31-om različitom biljkom, svaki s onom koja je najbliža njegovom okruženju i na određeni način ga obilježava. Autorica projekta, dr.sc. Romana Lekić, za svaki je objekt specifično povezala jednu od brojnih tema iz svijeta biljaka i narodnih legendi te istaknula: „Uz slavensku mitologiju, gdje je istaknuta poveznica s pučkim kalendarom uključene su i priče iz drugih mitova kao baza za interkulturalno  spajanje i brend komunikaciju. Naglašeni su i tradicijski obredi i rituali koji su i danas prisutni u folkloristici, a koji su na znanstveni način obrađeni i opisani od recentnih autora“.

Svaki objekt na ovaj način postao je jedinstveno mjesto koje spaja, prezentira i educira posjetitelje o vidljivom i skrivenom bogatstvu okruženja u kojem boravi. Zeleni svijet prirode oduvijek je bio inspiracija stanovnicima, a ovim projektom postaje inspiracija i posjetiteljima. Turistička zajednica Sv. Ivana Zeline projektom „Čarobni zelinski vilinski park“ kreirala je novi turistički sadržaj povezivanjem ključnih atrakcija destinacije s dionicima i tako stvorila zaokruženi doživljaj boravka u Sv. Ivanu Zelini. „Boravak u prirodi, enogastronomija i privatni smještaj osnovna su obilježja cjelogodišnje ponude Sv. Ivana Zeline. Doživljaj je ključna ideja  projekta. Stvaranje zaokruženog, neprekinutog doživljaja odredišta, prezentacijom atrakcije radi koje  gosti najčešće dolaze, a to je priroda. Poznavanje i prezentacija tajni prirode vlasnici objekta komuniciraju prema svojim gostima, svaki uz svoju biljku koja je pomno odabrana za svaki objekt, predstavljena je pojedinačnim vizualom i specifičnom pričom“ istaknula je direktorica Turističke zajednice Sv. Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin.

Voditeljica predstavljanja mr. sc. Ružica Rašperić u uvodnom izlaganju rekla je među ostalim o projektu:„ Spajanje je osmišljeno i kroz glazbu i ritam tako da svaka kuća ima svoju pjesmu i simbol. Na ovaj način svaki je objekt jedinstven, mjesto koje prezentira, educira i relaksira, komunicira s gostima. S obzirom na novi zakonski okvir gdje je fokus na održivosti upravljanja turizmom, svakoj je destinaciji dana prilika da usmjeri svoj turistički razvoj. Ovim projektomTZGSvetog Ivana Zeline podiže kvalitetu turističkog proizvoda i stvara brend koji će utjecati na povećanje potražnje posjetitelja za destinacijom te direktno utječe na ekološku, ekonomsku i društvenu održivost.“

Predstavljanje projekta, ali i ugodno turističko druženje u okruženju zelinskih vinograda, bilo je prigoda da se naznači još jedne aktivnost Turističke zajednice Sv. Ivana namijenjene privatnim iznajmljivačima. Poštujući turizam kao užitak bez granica, ali i aktivnost koja se planira, za sve objekte privatnog smještaja pripremljena je informativna brošura „Sveti Ivan Zelina i okolica“. U brošuri  su informacije o aktivnostima, atrakcijama, izletima, tematskim rutama i gastronomiji.

Svaka kuća je dobila svoju oznaku s dva QR koda. Prvi QR kod vodi na web stranicu kuće, a drugi na web stranicu visitzelina.hr gdje su sve kuće uključene u projekt.

Izvor: Tomislav Radic

Foto: Matija Grgas, Lorena Hubina