Novi rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Unesko će 15. septembra proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, svojevrsni „Evropski Amazon“ koji će tako postati najveće zaštićeno rečno područje u Evropi
Inicijativa za zaštitu ovog područja pokrenuta je više od dve decenije od strane ekoloških aktivista iz zemalja kroz koje se proteže ovaj rezervat, a zvanično je rad na priznavanju započeo 2011. godine.

Ovaj projekat obuhvata područje Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije, i njegov značaj je izuzetan za očuvanje rečnog sistema, kao i prirode koja se nalazi oko njega. Posebno su interesantna staništa koja obuhvataju poplavne šume, travnjake, sprudove, obale, rečne rukavace, napuštena rečna korita i meandare u kojim je utvrđeno čak 75 različitih tipova staništa za brojne retke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

U projektu se nalaze takođe i brojne institucije koje pružaju značajnu podršku istraživanju, edukaciji, promociji i organizaciji aktivnosti u rezervatu biosfere, od univerziteta, raznih obrazovnih ustanova do turističkih agencija.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/