Od Kotora do Lovćena za 11 minuta – Žičara otvorena za komercijalne vožnje

Žičara Kotor-Lovćen otvorena je za komerijcalne vožnje danas u 10 časova. Kako je najavljeno iz kompanije Kotor Cable Car, nakon otvaranja, žičara će biti operativna svakog dana u terminu od 9 do 21.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 m nadmorske visine. Žičara ima 48 gondola, koja po satu, može da preveze do 1.200 putnika, a vrijeme putovanja u oba smjera traje 22 minuta.

Poslednji uspon sa stancie Dub biće u 20.30, dok će poslednje spuštanje sa stanice Kuk na Lovćenu biti u 21 sat. Karte za vožnju mogu se kupiti unaprijed online, ili na biletarnicama na Donjoj stanici Dub.

Već prvog dana, veliki broj građana Crne Gore, ali i turista došao je na svoju prvu vožnju Žičarom Kotor-Lovćen, a mogućnost da među prvima uživaju u pogledu na Boku imali su i crnogorski novinari.

– Ovo je važan dan za sve nas koji smo radili na projektu, ali vjerujem i važan dan za crnogorsku turističku privredu. Pogled na Boku i boravak na Lovćenu, mogućnost da se za 11 minuta popnete do ove fantastične pozicije, lakši pristup Nacionalnom parku Lovćen za turiste, definitivno svrstavaju ponudu žičare u red nezaobilaznih atrakcija za sve koji posjete Crnu Goru. Žičara Kotor – Lovćen će biti dio održive, ekološki orijentisane priče, koja u razvoju sadržaja još na ovom početnom nivou prati svjetske turističke trendove u dijelu aktivnog odmora i njegovanja autentičnih vrijednosti na svim nivoima – kazao je izvršni direktor kompanije Žičara Kotor – Lovćen Marco Cus.

Podsjetio je da je partner projekta kompanija Leitner, čiji su predstavnici fascinirani ljepotama ovog podneblja.

– Dakle, Crna Gora od danas ima žičaru sa pogledom na jedan od najljepših zaliva na svijetu, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima – kazao je Cus.

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 eura, dok je cijena povratne ulaznice 23 eura. Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta 7 eura, odnosno 12 eura za oba smjera. Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi 7 eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Vlasnici Mastercard platnih kartica u periodu od otvaranja Žičare do 15. septembra mogu ostvariti umanjenje cijene u iznosu od 5 eura za svaku kupljenu kartu. Popusti važe za plaćanja Mastercard platnim karticama koje su izdale sve banke u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, bez obzira na tip kartice. Broj vožnji plaćenih istom Mastercard debitnom karticom nije ograničen, odnosno korisnik kartice ima pravo na umanjenje cijene karte, čak i ukoliko se vozi žičarom više puta u periodu trajanja kampanje.

Takođe, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Crnogorskom komercijalnom bankom, koja je pružila finansijsku podršku izgradnji žičare Kotor – Lovćen, njihovim klijentima biće omogućene povoljnosti prilikom kupovine karata.

Podsjećamo, projekat Žičare Kotor – Lovćen realizuje konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021, dok je kamen temeljac položen 12. jula 2022. godine

Izvor: eKapija

Foto: kotorcablecar.com