Ovaj hrvatski grad zauzeo je prvo mjesto na listi najljepših primorskih destinacija Evrope

Časopis Conde Nast Traveller izdvojio je listu najljepših obalnih gradova Evrope, a na prvom mjestu izdvojili su Rovinj – odnosno Istru u cijelosti.
Lista obuhvata najljepše primorske lokacije Evrope, a nakon Istre tu su se našli i Plage de Saleccia na Korzici, Favignana otok u Italiji, Wadden Sea u Danskoj, Porquerolles u Francuskoj, Antibes u Francuskoj, Fuerteventura na Kanarima u Španiji.

Također, tu su i Comporta u Portugalu, Posillipo u Italiji, Costa Da Morte u Španiji te Lofoten otoci u Norveškoj.

Urednici Conde Nast Travellera hrvatsko primorje opisali su riječima: “Meka, topla voda naspram naglih slojevitih kraških stijena”.

“Vrti se u ruševinama imperija, duhovima 20. stoljeća, preklapajući prošlost i budućnost”, napisao je jedan od urednika magazina ističući da se od tad vraća ovoj destinaciji posjećujući otoke do Hvara i Visa.

Grad Rovinj opisuju kao “gotovo otok, gdje je more uokvireno između srednjovjekovnih zidina uz vode u koje uskaču djeca kao da idu na audiciju za Antonionijev film”.

“Obala zamagljuje u borove šume i male uvale, a među drvećem su i zombi ruševine kluba na plaži iz sedamdesetih, betonski stolovi za stoni tenis koji polako tonu u šikaru”, opisuju dalje ovu destinaciju.
Izvor: https://www.klix.ba/
Foto 1: Shutterstock
Foto 2: Shutterstock