Prenj – Himalaji Bosne i Hercegovine

Planina Prenj je po mnogim planinarima najbolja i najlepša planina u Bosni i Hercegovini, poznata kao izuzetno atraktivna destinacija za zaljubljenike u aktivan odmor i prirodu
Prenj se prostire na približno 600 kilometara kvadratnih, i nalazi se u središnjem delu dinarskog planinskog sistema, koji i definiše njegov karakter. Ima jedanaest vrhova visine preko 2.000 metara, a najviši vrh je Zelena glava sa nadmorskom visinom od 2.115 metara.

Vrhovi ove planine nisu posebno visoki, što ih i čini izuzetno primamljivim za planinare. Pejzaži su tipično alpski, pa vam se bar na trenutak može učiniti da se nalazite u Švajcarskoj ili Austriji. Upravo zbog toga je i čitav kraj kao stvoren za sve outdoor sportove u bilo kom periodu godine.

Sama klima planinskog lanca je dosta specifična, sačinjena je od oštre planinske klime koju vrlo često uspeva da ukroti prodor tople mediteranske klime koja dolazi sa mora. Opšti utisak je da je ona dosta promenljiiva i ćudljiva, pa se dešava da sneg iznenadi planinare i u letnjim mesecima. Zbog toga je ova planina u narodu poznata i kao Himalaji Bosne i Hercegovine.

Do ove planine je najbolje doći iz pravca Sarajeva preko Konjica, putna infrastruktura je dobra, i udaljena je od glavnog grada Bosne i Hercegovine oko 130 kilometara.

Izvor: https://tumagazin.rs/

Foto: https://tumagazin.rs/

Video: You Tube – Nikola Horvat – Tesla