Press piknik u Deliblatskoj peščari

Članovi Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET Srbija, koje deluje u sastavu istoimene svetske asocijacije, posetili su selo Deliblato u Južnom Banatu.
Domaćin ovog radnog druženja je bio klaster DELIBLATSKA PEŠČARA i njegov menadžer Petar Stamenović koji nas je dočekao u etno kompleksu i čardi istog naziva.

Nakon banatskog fruštuka ( doručka) krenuli smo u šetnju dobro obeleženim pešačkim i biciklističkim kružnim stazama na potezu Čardak i čuli priču o posebnosti ovog parka prirode i jedine pustinje u Evropi, koja se dobrim delom naslanja na reku Dunav i najvećim delom prostire u Opštini Kovin.

Po rečima Stamenovića, Deliblatska peščara je izuzetan rezervat flore i faune s pojedinim endemskim vrstama i neverovatnom mikro klimom, pa je primera radi, koncentracija ozona u banatskoj ravnici jednaka onoj na Zlatiboru.

Poseta specijalnom rezervatu prirode jezeru Kraljevac i vožnja čamcima bila je dobra prilika za fotosafari, a za to su ovde pogodna plutajuća ostrva i bogata vegetacija koja ga okružuju, s neizbežnim gracioznim belim labudovima. Inače, jezero je oaza za sportske ribolovce.
Iako je temperatura tog septembarskog dana prelazila 30. podeok, manirom profesionalaca, posetili smo i budući muzej na otvorenom koji ce se zvati “Muzej banatske vojne granice” na peščanim padinama pored sela Gaj.

Zasluženi odmor i opuštanje usledio je u Deliblatskoj čardi. Ovčiji čobanski gulaš i poneko hladno piće, a potom i uživanje u novoizgradjenom bazenu, bili su kruna ovog veoma ugodnog press piknika.

Autor: Đorđe Mihajlović

Foto: Đorđe Mihajlović