Proleće u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture

Prirodno, proleće u svima nama budi novu energiju, polet, radost. Ako je ta radost upotpunjena mirisom fruškogorske lipe, odsjajem sunca na površini Dunava, festivalskim povorkama Zmajevih dečjih igara ili aplauzom koji se čuje sa Sterijinog pozorja, onda je to najbolje proleće koje sebi možete priuštiti. Jer to je jedinstveno i uvek drugačije, novosadsko proleće.
Tokom ove godine, kada je Novi Sad kulturna prestonica Evrope, očekuju nas brojni događaji, izložbe, programi, a pre svega festivali. U toku prolećnоg programskоg luka, Budućnost Evrope, obratite pažnju na brojne programe za mlade poput „Tu pripadam, tebe prihvatam“, „Choreocroma“ zanimljive izložbe, pozorišna gostovanja, cirkuske tačke.
Ovogodišnji prolećni vesnici, bukvalno će u Novi Sad „utrčati“ 27. marta, Novosadskim polumaratonom, prošetati pistom „Serbia Fashion Week“-a i pozorišnim daskama Sterijinog pozorja, obići nekoliko Novosadskih noćnih bazara, posetiti najveći sajamski događaj u Srbiji – Poljoprivredni sajam i oprobati se u trci za bicikliste rekreativce na prvom „Tour De Fruška“ takmičenju.
Proleće se u Novom Sadu tradicionalno ispraća festivalskom veselom povorkom mališana tokom Zmajevih dečjih igara, dok u leto tradicionalno ulazimo uz čašu vina i zvuke „jazz“-a, na Trgu slobode u vreme održavanja „Interfesta“.
A kada se omađijani mirisima lipe sa Fruške gore, i puni festivalske vesele atmosfere, opredelimo za neke od brojnih salaša, čardi ili restorana, kao mestom rastanka na kratko sa Novim Sadom, probajte neke od najboljih specijaliteta sa salaša poput „Popaj salate“, svežeg povrća, mladog sira i svega onog što krasi prolećnu trpezu.
Ovo može biti jedinstvena prilika da probate neke od fruškogorskih vina kao što su sila, neoplanta, slankamenka, merlo, portugizer, a ausbruh ili bermet posebno su interesantne sorte za ljubitelje desertnih vina.
Po dolasku u Novi Sad, posetite info centar TONS-a na Trgu slobode, preuzmite neku od brojnih besplatnih brošura i krenite u svoju avanturu ovom šarmantnom vojvođanskom varoši i uz naše sugestije, osmislite svoj prolećni vikend u Novom Sadu i okolini.

Izvor: Turistička organizacija  grada Novog Sada

Foto 1: Turistička organizacija grada Novog Sada

Foto 2: Euronews

Foto 3: I love Novi Sad

Foto 4: novisad.travel