“Prolećni Brankovi dani” od 15. do 28. marta

U ponedeljak je u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu počela manifestacija “Prolećni Brankovi dani”, kojom se obeležava 197. rođendan jednog od najvećih srpskih pesnika Branka Radičevića.
Jedan od najvećih srpskih pesnika Branko Radičević rođen je 15. marta po starom kalendaru odnosno 28. po novom. Između ta dva datuma traju “Prolećni Brankovi dani” koji se i ove godine održavaju u Sremskim Karlovcima.
Direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić kaže da u ovoj godini, u susret jubilarnom 50. Brankovom kolu u septembru, kreću i “Prolećni Brankovi dani”.
“Dodelićemo svečano ‘Pečat varoši sremskokarlovačke’, uglednu nagradu koja je stara 54 godine. To je jedna od najznačajnijh nagrada u Srbiji i regionu. Ovogodišnji laureati su Radomir Stojanović, Jovica Đurđić, Branislav Zubović i Dušan Zaharijević”, naglašava Grujičić.
Ističe promociju knjiga mladih autora koje su štampane upravo za Brankov rođendan.
One će biti promovisane u četvrtak, 18. marta, u gimnazijama Zmaj Jovinoj, Karlovačkoj i Isidorinoj.
“Priredićemo predavanja o Branku Radičeviću, Zmaju i Isidori. Treba reći da je napor ‘Brankovog kola’ sadržan u tome da održi duhovnu vatricu u vremenu koje nije naklonjeno onome što nazivamo lepotom naše egzistencije već smo blago učarani novim strahom i da kroz taj ambijent mi želimo zategnuti i sačuvati da ne pukne ta zlatonosna nit vrhunske kulture sremskih karlovaca kroz vreme”, poručuje direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić.

Izvor: https://www.rts.rs/