Rosomački lonci ili kanjon reke Rosomače

Kanjon reke Rosomače, poznat još po nazivima Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, nalazi se u karpato-balkanskoj, odnosno nišavskoj oblasti u jugoistočnoj Srbiji.
Šta su Rosomački lonci i gde se nalaze?
Ovaj prirodni fenomen je deo rečne doline reke Rosomače i nastao je pre više miliona godina usecanjem istoimene reke u stensku masu Stare planine, tekući ka reci Visočici.

Prezicna lokacija ovog fenomena je upravo Stara planina i nalazi se u Parku prirode „Stara planina“, u čijoj su okolini veoma interesantna mesta za turiste, kao i crkva Svetog Đorđa iz 16. veka.
Reka Rosomača svojim tokom kroz kanjon, na nadmorskoj visini od 775 metara, stvara niz predivnih slapova i vodopada, čime je Stara planina najbogatija i po tome prepoznatljiva.
Kako je nastao naziv ,,Rosomački lonci“?
Kanjoj reke Rosomače je najprepoznatljiviji po nazivu Rosomački lonci. Naziv je nastao tako što je reka probijala i usekla proširenja sa virovima, koja svojim izgledom podsećaju na lonce. To je nastalo na mestima gde reka naglo pada u korito sa kaskada. Širina ovih „lonaca“ na pojedinim mestima iznosi i 4 metra.
Čitava oblast oko kanjona je od kamenih zaravni pokriven travom ili žbunjem. Stene su veoma strme i preti opasnost ukoliko im se priđe, sam prilaz je gotovo nemoguć. Voda je izuzetno hladna, jedva dostiže svoju maksimalnu temperaturu od svega 5 stepeni.

Zbog svoje nepristupacnosti i opasnosti koje prete pri prilasku, najpoželjnije je posetiti Rosomačke lonce leti i u grupama. Najbolji pogled na Rosomačke lonce se pruža sa leve ivice kanjona, koja je i najpristupačnija.
Osim Rosomačkih lonaca, može se sa leve, najpristupačnije ivice, uhvatiti neverovatan pogled na litice crvenkastog kamena. Takođe, u blizini se nalazi pomenuta crkva Svetog Đorđa iz 16. veka. Živopis je iz 1844. godine, a sama crkva je trenutno u jako lošem stanju.

Izvor: https://www.srbijapodlupom.com/

Foto: instagram@dele15