SALAŠI – SKRIVENI DRAGULJI RURALNE PANORAME

Multikulturalno obeležje Vojvodine danas se sve više ističe kao njena najveća prepoznatljivost. Gotovo nigde više u Evropi nećete na svojim turističkim putovanjima sresti toliko različitih kultura i naroda. Ovu jedinstvenu baštinu moguće je doživeti u nekoj od etno kuća ili kroz boravak u nekom seoskom domaćinstvu ili salašu. Poseban doživljaj tradicionalnog života pružaju salaši. Ovi autentični arhitektonski kompleksi karakteristični su za Panonsku niziju i predstavljaju narodno graditeljstvo, kao i poseban način života i privređivanja. Reč “salaš” potiče iz mađarskog jezika i označava domaćinstvo koje se sastoji od kuće i pomoćnih objekata za gajenje stoke i obradu zemlje. Prvobitna namena je bila vezana za letnji boravak ljudi radi zemljoradnje, dok su nešto kasnije vlasnici salaša postajali stalni stanovnici na svojim posedima. Najviše ih je bilo u okolini Subotice, Sombora, na Čeneju kod Novog Sada, a bilo ih je i u Banatu i Sremu. Salašari, poseban soj, umeli su se radovati, slaviti i rado goste dočekivati, naročito u najhladnije godišnje doba kada radovi miruju.

Salaši su pretežno orijentisani na pružanje usluge hrane i pića, dok pojedini raspolažu i smeštajnim kapacitetima i takođe pružaju razne dodatne sadržaje, kao što su razne sportske aktivnosti (škole jahanja, vožnja biciklom…), izleti u prirodi, upoznavanje sa starim zanatima, uključivanje u seoske poslove i sl. Kako savremeni turisti traže doživljaj, dodatne aktivnosti doprinose produženju boravka turista na destinaciji. Salaši su od davnina bili svojevrsna oaza u vojvođanskim poljima gde su se porodice bavile obradom zemlje i čuvanjem stoke. Vremenom su se mnogi salaši ugasili, a oni koji su ostali su čuvari naše tradicije.

Turizam je salašima doneo novine, adaptirao ih i obnovio kako bi bili podobni za boravak turista, obogatio je društveni i kulturni život na njima, čuvajući ih od zaborava. Salaši su ne samo lokacije za odmor i opuštanje, već i prilika za povezivanje sa prirodom i tradicijom, ali možda najupečatljiviji deo pri poseti salašima predstavlja upravo gostoprimstvo domaćina. Njihova srdačnost i spremnost da podele svoje znanje i običaje sa posetiocima čini svaku posetu salašu nezaboravnom. Gosti se ovde mogu osećati kao deo porodice dok zajedno uživaju u domaćim jelima pripremljenim od svežih lokalnih sastojaka.

Salaš vinarije Zvonko Bogdan (Šupljak) , Turistička organizacija Vojvodine
Salaš “Kod mog Đoke” (Mramorak), Turistička organizacija Vojvodine

Izvor: Turistička organizacija Vojvodine

Foto: Turistička organizacija Vojvodine, Pixabay.com