Slaninijada u Kačarevu – od 16. do 19. februara 2023. godine

Slaninijada je međunarodna gastronomska manifestacija koja se svake godine krajem februara održava u selu Kačarevu, nedaleko od Pančeva.

Kako i samo ime ukazuje, slanina je glavni povod okupljanja, ali ne treba zanemariti ni ostale sušene i dimljene mesne specijalitete kojih u Kačarevu tokom februara ima na pretek. Meštani ovog sela stoga sa ponosom ističu da je Kačarevo najmasnije selo na svetu.

U centru sela se tokom poslednjeg vikenda u februaru postavi više od 300 tezgi, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, na kojima se osim mesnih mogu naći i drugi tradicionalni proizvodi. Osim slanine od domaće jorkšir svinje ili mangulice, najviše pažnje privlače vrući čvarci.

okom četiri dana održavanja manifestacije u Kačarevu se okupi i do 10 000 posetilaca, među kojima ima i onih koji dolaze čak iz Kine, Francuske, Italije, Rusije i zemalja iz regiona.

Kačarevo je multietničko selo u južnom Banatu u kome je mešavinom različitih običaja i kuhinja stvorena tradicija pripremanja slanine jedinstvenog ukusa. Kako kažu, za specifičnost kačarevske slanine važan faktor je i košava, koja doprinosi njenom karakterističnom sušenju.

Tradicija pravljenja slanine u ovim krajevima u vezi je sa pripremom sezonskih poljskih radova, koji su nezamislivi bez slanine. Štaviše, paori će često reći da ih je slanina održala.

Poput turijske Kobasicijade, i ova manifestacija nastala je u kafani. Tako je sredinom januara 1988. godine, tokom uobičajene zimske dokolice, u roku od dve nedelje organizovano prvo takmičenje za najbolju slaninu u Kačarevu. Osim zabave, cilj je bila i interakcija i povezivanje različitih etničkih zajednica ovih prostora, koji su delili tradiciju pravljenja ovog delikatesa.

Takmičenje za najbolju domaću slaninu podrazumeva izložbu autentične domaće slanine, pravljene za sopstvene potrebe, a ne za prodaju. Sastavni deo manifestacije je i Zlatni čvarak – takmičenje u topljenju slanine, odnosno Zlatni kotlić – takmičenje za najbolji svinjski paprikaš.

Možda i najzabavniji deo manifestacije je trka za prasićima pod sloganom „Uhvati me ako možeš“, kada posetilac dobija prase na poklon, ukoliko ga prvi stigne.

Izvor: planplus.rs

Foto: Pexels